latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:18 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Додик: Десет милиона КМ за капиталне пројекте (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће 10 милиона КМ из буџета Републике Српске бити обезбијеђено за капиталне пројекте Универзитета у Бањалуци у овој години.
Додик, Рајчевић, Видовић, Давидовић у посјети Универзитету у Бањалуци - Фото: СРНА
Додик, Рајчевић, Видовић, Давидовић у посјети Универзитету у БањалуциФото: СРНА

Додик је нагласио да је ријеч о завршетку зграде Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета, изградњи позоришне сцене и објекта вртића, који ће служити за едукцију и школовање васпитачица у предшколским установама широм Републике Српске.

- Република Српска за јавне универзитете у Српској годишње издваја око 97 милиона КМ по различитим основама, плус издвајање за различите инвестиције. Од капиталних улагања у Универзитету у Бањалуци преостало је да уредимо саобраћајницу у Универзитетском граду и изградимо спомен-храм - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Након састанка са руководством Универзитета у Бањалуци, Додик је изјавио да ће дио саобраћајница бити изграђен до краја године.

- Остаје да се у оквиру Универзитетског клиничког центра на Паприковцу изгради зграда Медицинског факултета и Средње медицинске школе, чиме би била завршена изградња свих смјештајних капацитета за примарни процес наставе - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је претходних мјесеци настава извођена у посебним околностима, али да начин извођења наставе није утицао на пролазност студената на испитима.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да данашњи састанак, којем је присуствовала и министар финансија Зора Видовић, говори у прилог чињеници колико власт и Влада Републике Српске воде рачуна о развоју система високог образовања.

- Ми смо прошле и ове године кренули у реформу високог образовања и свјесни смо да су на том путу потребне и одређене логистичке претпоставке, које ће управо омогућити улагање од 10 милиона КМ у нове објекте у Кампусу. Улагањем у високо образовање градимо бољу будућност за Републику Српску и нове економске перспективе за наше младе људе - истакао је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је подршка српског члана Предсједништва и Владе Српске од огромног значаја за реализацију капиталних пројеката на Универзитету.

- Наша најзначајнија инвестиција је завршетак зграде која је првобитно била намијењана Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету, а сад ће служити и неким другим јединицама у оквиру Универзитета - нагласио је Гајанин.

Он је додао да је други приоритет изградња едукативног центра из области предшколског образовања, који је планиран у оквиру Универзитетског града, а трећи пројекат је довршетак позоришне сцене у оквиру павиљона број 4.

- Планирали смо и реконструкцију саобраћајница у оквиру Универзитетског града и изградњу спомен-храма студентима и радницима Универзитета који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату - истакао је Гајанин.

Према његовим ријечима, ове године више је заинтересованих за упис на факултете Универзитета у Бањалуци него прошле, чему је допринијела одлуке Владе да сви студенти који упишу прву годину буду ослобођени плаћања школарине.