X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  14:54 ⇒ 15:14 | Извор: СРНА

Апел грађанима да заштите имовину током годишњих одмора

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апеловало је да грађани у сезони годишњих одмора, приликом одласка на дужа путовања, посебну пажњу посвете заштити своје имовине и тако помогну у спречавању евентуалне крађе.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Неки од савјета за грађане су да увијек закључавају улазна врата, без обзира на то колико су одсутни, саопштено је из МУП-а.

- Немојте заборавити затворити прозор или балконска врата. Уколико сте у могућности, поред главне браве на улазним вратима, уградите и додатну, помоћну браву - наведено је у саопштењу.

Из МУП-а апелују да грађани не остављају кључ од улазних врата испод отирача, у папучама, саксијама за цвијеће и слично, јер то су за већину уобичајена мјеста која самим тим ни криминалцима нису скривена.

- Пожељно је да се новац, златни накит и оружје из куће за вријеме дужег одуства да на чување лицу од повјерења или у трезор неке банке - наводе из МУП-а Српске.

Препорука грађанима је да, уколико су у могућности, на објектима уграде техничке системе заштите, попут освјетљења објеката са сензорима покрета, аларма, видео-надзора и слично.

- Приликом напуштања дома на дуже вријеме, грађанима се савјетује да га повјере на чување комшијама или родбини. Пожељно је да се створи утисак да у стану или кући неко борави, те с тога они треба да током ноћи пале свјетло, дању отварају прозоре, дижу ролетне и чешће обилазе њихов дом - савјетују из МУП-а Српске.

Један од савјета је и да грађани замоле комшије да, ако чују буку у њиховом стану за вријеме одсуства, одмах позову полицију.

- Није пожељно на друштвеним мрежама објављивати одлазак на путовања, нити сличне информације и фотографије које потврђују да сте тренутно одсутни ван мјеста пребивалишта, односно на годишњем одмору - један је од савјета грађанима.

Из МУП-а наводе да су љетни мјесеци период кад је појачан ризик од извршења кривичних дјела криминогених лица, те да из тог разлога превентивне мјере самозаштите умањују ризик од угрожавања имовине грађана.

У саопштењу је истакнуто да Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи планиране превентивне мјере на спречавању вршења имовинских кривичних дјела, али да је сама заштита умногоме ефикаснија уколико и сами грађани предузму одговарајуће мјере с циљем заштите личне имовине.

- Бесплатна телефонска линија 122 на располагању је грађанима 24 часа дневно уколико примијете сумњива понашања непознатих лица у својој згради или комшилуку, на паркингу или у непосредном окружењу - нагласили су из МУП-а Републике Српске.