latinica  ћирилица
06/07/2020 |  14:44 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Стевандић: Мектић да објасни своје специфичне мотиве

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић изјавио је Срни да би посланик СДС-а Драган Мектић требало да објасни који су то његови специфични мотиви због којих је на данашњој сједници Уставноправне комисије овог дома гласао против Приједлога закона о избору судија Уставног суда БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

- Вјероватно ће за нас остати тајна због чега је Мектић био против, а раније је знао да буде и уздржан и зашто се сада та коалиција за останак страних судија састоји од Мектића, СДА, СДП и ДФ-а - рекао је Стевандић.

Стевандић је оцијенио да је потпуно јасно да је то та коалиција коју БиХ држи заковану у међузависности бошњачких и страних интереса.

- И док год је тако - напретка нема. Мектић би требало да објасни који су то његови специфични мотиви. Да ли је то у вези са оптужницом, његовим личним фрустрацијама који се тичу става према руководству Републике Српске, изгубљеним изборима... - упитао је Стевандић.

Шта год да је, закључио је Стевандић, ништа лично није смјело да буде изнад интереса Републике Српске.

Уставноправна комисија Представничког дома дала је данас негативно мишљење на Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Приједлог закона су подржала два посланика СНСД и два посланика ХДЗ БиХ, а против је, уз посланике СДА, СДП и ДФ, био и посланик СДС-а Драган Мектић.

Тако је, захваљујући његовом гласу, по други пут овај закон добио негативно мишљење и о њему ће се сутра изјаснити Представнички дом.

У Приједлогу закона наведено је да БиХ избором искључиво држављана БиХ за судије Уставног суда треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда.