latinica  ћирилица
06/07/2020 |  13:05 | Аутор: СРНА

Послодавци: Предузети додатне мјере или отпустити дио радника

Послодавци из области угоститељства и туризма суочени су са драстичним падом прихода и након попуштања рестриктивних мјера уведених због појаве вируса корона, те најављују да ће бити принуђени, уколико се садашња ситуација настави и у наредним мјесецима, да отпусте дио од 15.000 радника који директно раде у овој области.

У односу на прва два мјесеца ове године, приходи кафана и ресторана брзе хране пали су за 30 одсто, већих ресторана око 50 одсто, а хотела и туристичких агенција више од 90 одсто, истичу из Удружења послодаваца туризма и угоститељства Српске.

Из Удружења Влади Републике Српске и надлежним институцијама предлажу измјену Закона о доприносима по хитном поступку на начин да се поред запослених у области производње текстила, коже и производа од коже, додају и запослени у области туризма и угоститељства у складу са класификацијом дјелатности Републике Српске на период од најмање 12 мјесеци, почев од 1. августа.

Као мјеру која би помогла овој привредној грани, из Удружења предлажу и да Савјет министара отвори границу за стране туристе и пословне људе из региона и ЕУ који би били обавезни поштовати препоруке и епидемиолошке мјере прописане од надлежних институција.

Такође, из Удружења траже измјену закључка о регулисанњу радног времена угоститељских објеката на начин да се продужи радно вријеме радним даном до 24.00 часа, а викендом до 1.00 час, уз обавезно поштовање мјера за превенцију вируса корона.

- Хитно смањење цијена и промјену тарифних група кад је ријеч о електричној енергији на начин да се субјекти са већом потрошњом пребаце у ниже тарифне групе за обрачун цијена струје, а да се ресторанима и кафићима цијена струје обрачунава као за домаћинства на период од минимум 12 мјесеци. Хитно изналажење рјешења да се обештете и субвенционирају ноћни клубови и свадбени салони којима је и даље забрањен рад - наводи се у саопштењу.

Послодавци из области угоститељства и туризма позивају инспекцију да редовно контролише примјену прописаних мјера и радног времена без изузетака, а власнике угоститељских објеката да се стриктно придржавају свих мјера да се не би довели у ситуацију поновног затварања објеката.

Једна од предложених мјера је и да се већим ресторанима омогући пријем већег броја особа поштујући прописане мјере дистанце и остале мјере које се односе на запослене и госте.

Предлаже се и обустава наплате свих локалних такси за 2020. годину, изналажење могућности додатних ваучера за пунољетне грађане од локалних заједница који би се трошили у локалним заједницама у свим угоститељским објектима, а не само у смјештајним, те маркетиншку кампању у Српској и регији по узору на "Купујмо домаће" која би довела туристе у Српску, а што би посљедично довело и до веће потрошње домаћих производа, па би корист имале и друге пратеће привредне гране.

Из Удружења апелују на послодавце из области туризма и угоститељства, као и запослене раднике да се стриктно придржавају прописаних мјера да би од Републике Српске и БиХ створили епидемиолошки безбједно подручје, што би довело до ублажавања мјера и доласка већег броја туриста.

У саопштењу се додаје да је досадашња сарадња са Министарством трговине и туризма, Институтом за јавно здравство, Унијом удружења послодаваца и Привредном комором Републике Српске дала резултате у дијелу мјера за побољшање услова пословања.

- Сигурни смо да само заједно можемо доћи до рјешења која ће омогућити угоститељству и туризму да опстане и развија се на добробит свих - закључује се у саопштењу.