latinica  ћирилица
06/07/2020 |  09:00 | Аутор: СРНА

Јовић: Појединици доводе у питање одлуке највиших органа

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић изјавио је да је инструкцију на коју су многи бурно реаговали, а која је потребна БиХ да би остварила пуну сарадњу са Европском полицијском службом /Европол/, потписао са најбољом намјером, али да су појединци из безбједносних структура у земљи одлучили да, због неких својих разлога, погазе оно што су раније подржали.

Јовић је нагласио да је успостављање заједничке контакт тачке за сарадњу један од првих услова у области владавине права у процесу приступања Европској унији /ЕУ/, што су више пута нагласили представници ЕУ.

Он је истакао да је БиХ дужна да успостави ту контакт тачку посредством које би надлежни полицијски органи размјењивали оперативне информације, што је и учињено потписивањем инструкције.

- Не улазећи у политичке конотације и разлоге појединаца, који у посљедње вријеме оспоравају оно што су се раније договорили и потписали, доводећи у питање властите и одлуке највиших органа на чије се законске одредбе позивају, ријеч је о свјесној опструкцији међународне полицијске сарадње у размјени оперативних података у временима сложене безбједносне ситуације, која захтијевају заједничко дјеловање свих - рекао је Јовић за Глас Српске.

Он је нагласио да је размјена оперативних информација са Европолом једино могућа посредством заједничке контакт тачке у Министарству безбједности у Савјету министара, на адреси Трг БиХ један.

- Оглашавање и коментари којима се оспорава договорено и потписано од појединих личности које су сва ова документа договарале и потписивале је корак уназад у међународној полицијској сарадњи и задовољавању стандарда ЕУ, што може имати нежељене безбједносне компликације у БиХ - напоменуо је Јовић.

Он је навео да су даљи кораци на Европолу који као власник опреме, која је тренутно смјештена у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, треба да донесе одлуку.

Јовић је подсјетио да је, због упражњене позиције министра у ресору безбједности, крајем јуна потписао инструкцију о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи БиХ са Европолом, што је изазвало негодовање федералног министра унутрашњих послова Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића који желе да контакт тачка за сарадњу буде у Дирекцији.

Јовић, с друге стране, истиче, као и Министарство унутрашњих послова Српске, да Дирекција нема основа да буде заједничка тачка, те да је и раније речено да ће то бити Министарство безбједности.