latinica  ћирилица
06/07/2020 |  08:09 ⇒ 08:14 | Аутор: СРНА

Нова три златна одличја десетогодишњег Ђорђа Перића

Десетогодишњи Ђорђе Перић из Бијељине лауреат је Међународног фестивала "Дани хармонике" са освојене три златне медаље - у првој категорији, дуо категорији заједно са Дејаном Јовичићем и трио категорији са Амаром Ћосићем и Дејаном Бјалобабом.
Ђорђе Перић - Фото: СРНА
Ђорђе ПерићФото: СРНА

Директор Музичке школе "Корнелије Станковић" Славиша Перић, који је организатор ове музичке манифестације рекао је Срни да је такмичарски дио 12. фестивала хармонике одржан у онлајн формату од петка до недјеље, 3. до 5. јула, а концертни дио и мастер класови биће одржани у Угљевику, Бијељини и Београду када буду створени услови и смири ситуација са вирусом корона.

На такмичењу су учествовали умјетници на хармоници из Русије, Словачке, Украјине, Бугарске, Румуније, Мађарске, Аустрије, Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Жири, који је оцјењивао снимке такмичара, био је састављен од реномираних умјетника Јурија Шишкина и Виктора Романка, Владимира Мурзе, Диане Станчеве и Миљана Бјелетића.

Предсједник жирија Шишкин, који је, према ријечима Перића, најбољи хармоникаш данашњице, рекао је да "Дане хармонике" од других такмичења разликује посебна атмосфера топлине, радости због сусрета пријатеља, поштовања и бриге о сваком учеснику.

- Управо због тога смо се састали и ове године и одржали такмичење онлајн, како би фестивал наставио своју традицију и такмичење живјело у наредним годинама - рекао је Шишкин Срни.

Организатори такмичења су Музичка школа "Корнелије Станковић" из Угљевика, Удружење умјетника "Артист" и Свјетска асоцијација акордиониста.

Славиша Перић, који је члан Свјетске асоцијације акордиониста, захвалио је свим такмичарима и члановима жирија за учешће.

- Захвалан сам свима који су учествовали, дали огроман допринос афирмацији и развоју фестивала који је постао традиција, а поносан сам што су дио овог фестивала најважнија свјетска имена из области хармонике - рекао је Перић.

Перић је изразио наду да ће се брзо смирити ситуација са вирусом корона и да ће Угљевик, Бијељина и Београд традиционално угостити свјетске умјетнике у концертном дијелу фестивала, као и да ће млади хармоникаши имати прилику да присуствују мастер класовима које ће одржати ови виртуози на хармоници.

Овогодишњи лауреати у дисциплини солиста су у беби-категорији Милан Његић из БиХ, прва категорија Ђорђе Перић из БиХ, те по категоријама Петер Сокол из Пољске, Фарис Халиловић из БиХ, Лазар Бајић из БиХ, Хусејн Бајрактаревић из БиХ, Димитрије Кнежевић из Црне Горе, Иван Бонић из БиХ, Стефан Димитријевић из Србије и Алина Матушенко из Русије.

У категорији Вариете, лауреати су Марко Малетић из Аустрије, Амар Ћосић из БиХ и Маријан Минчев из Бугарске.

У дисциплини камерни састави лауреати прве категорије су дуо Ђорђе Перић и Дејан Јовичић из БиХ, друге категорије трио Ђорђе Перић, Амар Ћосић и Дејан Бјелобаба из БиХ, треће категорије дуо из Бугарске Мистерио-Стојан Карајванов и Догач Бездуз.