latinica  ћирилица
05/07/2020 |  09:53 | Аутор: СРНА

Станић: Са Западом равноправно, долази вријеме повољније за Србе

Предсједник Матице српске Драган Станић сматра да српски народ тек треба да са Западом успостави праве облике равноправног дијалога, као и да за Србе долази повољније вријеме.
Драган Станић -
Драган Станић

Станић је навео да у домену културног дјеловања треба радити на бољем међусобном разумијевању различитих култура, али и на јаснијем излагању српских националних и културних интереса, које треба боље и вјештије уклопити у структуру западних центара моћи.

Он је напоменуо да су сада односи у свијету знатно другачији него у вријеме НАТО бомбардовања Србије 1999. године, те да се у обновљеном разговору са западним земљама и културама треба обраћати свим људима који су спремни да саслушају.

Србија више не живи само са Западом, рекао је Станић, већ и са Русима и Кинезима, што је битно за "културни рат" српског народа.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Станић је за "Вечерње новости" изјавио да су Срби послије губитка Космета 1389. године умјели да се врате на тај свој митски и историјски простор, те запитао зашто тај сан не би сањали и данас.

- Ми треба да градимо једно будуће фактичко стање. Увејрен сам да ћемо га изградити на Косову и Метохији и на цијелом државном простору на којем Срби живе. Дубоко верујем да долази време другачије Европе и време много повољније за нас - сматра Станић.

Он је нагласио да је Матица српска у Новаку Ђоковићу, Емиру Кустурици, али и свјетским личностима као што су Петер Хандке, Бесон, Грајф, Гускова, Џонстонова, Теодоракис и други препознала људе који су рекли и написали кључне ствари о Србима или су својим дјелом начинили изузетне подухвате, као Ђоковић и Арно Гујон.

Станић, који је прошле седмице изабран у трећи мандат на челу Матице српске, додао је да је у Матици уз, постојећи Темишварски и Његошев одбор, основан и Крајишки и Косовометохијски одбор, који ће изучавати културу тих крајева, те додао да Срби на Космету, у Хрватској, БиХ треба да развију осјећање достојанства и пуне припадности српској култури и народу.

Станић је рекао да се наставља рад на Српској енциклопедији, која ће, када буде завршена, садржати готово 17.000 страница, као и на Српском биографском рјечнику, чија би осма књига требало да буде завршена сљедеће године, а читав рјечник имаће 12 до 13 књига са више од 30.000 биографија