latinica  ћирилица
05/07/2020 |  09:19 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Приједор: Производња повећана за 15 одсто

Иако приједорска регија, није значајан произвођач повртарских култура, та производња је ове године повећана за 15 одсто.

Грађани су се одазвали препорукама надлежних, да се укључе у властиту производњу прехрамбених намирница . До повећања засада прољећних култура, дошло је на подручју, цијеле Српске.

На десет дунума земље, Приједорчанин Недељко Петровић, ове године, посијаће више од 20 хиљада садница купуса. Све што произведе, то и прода. Први показатељ повећане заинтересованости становништва за садњом повртарских култура била је и продаја расада, која је у овој години енормно порасла.

- Мени је дошло 300 нових муштерија које ја знам из града и који никад нису садили, ни  куповали - каже Петровић.

На подручју приједорске регије, засијаних површина је више, за око 15 одсто.

- Ту прије свега сматрамо да је дошло до повећана површина по засадима кромпира, пасуља, лука, грашка. Углавном тих основних намирница које свако од нас може да гаји у својој башти - појаснио је руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Данијел Егић.

Број посијаних површина, било да је ријеч о повртарским културама или житарицама, повећан на подручју цијеле Српске.

- Кад су у питању прољетне културе, кукуруз, соја, поврће и тако даље, пуно више је засијано него што смо очекивали - навео је министар пољопривреде, шумартсва и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

А док пољопривредници чекају род поврћа и прве плодове, жетва јечма у приједорској регији је у пуном је јеку. Принос је задовољавајући. У зависности од временских услова, очекује се да би за десет дана требало да почне и жетва пшенице.