latinica  ћирилица
04/07/2020 |  18:30 ⇒ 05/07/2020 | 08:24 | Аутор: РТРС

Обиљежена 78 годишњица легендарне битке на Козари (ФОТО/ВИДЕО)

У организацији влада Српске и Србије, на Козари је обиљежен 4. јули - Дан борца и 78. годишњица легендарне битке, на чијим тековинама Српска данас функционише. Ове године, у мањем броју, због епидемиолошке ситуације, одата је пошта цивилима и борцима страдалим у Другом свјетском рату.
Козара - Фото: РТРС
КозараФото: РТРС

У љето 1942. народ Поткозарја није имао избора. Спас су потражили на Козари. У збијегу - 80 хиљада жена, дјеце и стараца.

Данак усташа на својој кожи осјетио је и јасеновачки логораш, Божо Петровић.

- Мог су оца заклали, то ми је мајка испричала, а за два стрица и  њихове фамилије ништа се ни дан данас није сазнало - каже Божо.

У Козарачкој офанзиви заробљено је и у логоре одведено 68 хиљада људи, а убијено 35 хиљада цивила.

- Споменућу да је Козара дала више од 21 хиљаде бораца а њих 9.932 су погинула и њихова имена су записана на меморијалном зиду - навео је Вељко Родић, предсједник СУБНОР-а града Приједор из реда потомака.

Српска као друштво функционише на тековинама свега што је дала Козара, али и многих друга мјеста широм Републике Српске, поручила је предсједница Републике Жељка Цвијановић.>

- Страдалништво које је било везано за овај крај свакако изазива дубоко поштовање али и неке друге ствари. То значи прво као опомену да морамо градити своју будућност, да морамо поштовати своју прошлост, али исто тако заснивати нашу будућност на свим тим тековинама, на свим тим вриједностима и увијек јачати институције Републике Српске зато што су они гаранција јаке Републиек Српске - нагласила је Цвијановић.

Српски члан предсједништва БиХ, Милорад Додик, поручио је да је Козара, несумњиво, симбол борбе за слободу против фашиста и национално ослобођење, јер су Срби живјели и преживјели.

Подсјетио је да је само 3.500 партизана бранило збијег од више десетина хиљада цивила - жена, дјеце и стараца, које је напало 45 хиљада усташа и Нијемаца.

- У сваком случају не треба никада заборавити шта се овдје десило - рекао је Додик и додао да се не смије дозволити прекрајање историје покушајима потомака оних који су убијали народ на Козари који кажу да се нешто друго дешавалао.

Додик је истакао да боли чињеница да комунистичка власт није вратила Козари оно што је требало, већ је развијала нека усташка мјеста попут Бугојна а занемарила Козару и Поткозарје.

- И зато је задатак нас овдје да управо градећи одређене инфратсруктурне и друге објекте, као што је овај пут према Подграцима који смо радили прошле године, вратимо Козари и њеном слободарском духу бар мало - каже Додик.

Делегација Српске на Козари

Сарадња Србије и Српске, настављена је и данашњим обиљежавањем. Представници Србије поручили су да је Козара симбол страдања и борбе за опстанак српског народа.

- Говоре да смо ми геноцидни. Напротив, геноцид је извршен над српским народом и српски народ је највише страдао на овим просторима. И сви су други дужни да поштују српске жртве, а ми ћемо се трудити да заједничким радом и сарадњом на свим могућим мјестима обиљежимо страдање било код српског борца, цивила или недужног лица - нагласио је Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

У помен жртвама, на спомен-крсту на Мраковици служен је парастос, а на централном спомен-обиљежју званичне делегације положиле су вијенце.

Повезане вијести:

Вишковић: Страдање српског народа на Козари јак симбол борбе за слободу

Козара симбол отпора

Чубриловић: Козара - симбол херојске борбе и велике жртве српског народа