latinica  ћирилица
04/07/2020 |  16:57 | Аутор: РТРС

Вишковић: Страдање српског народа на Козари јак симбол борбе за слободу

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је, поводом обиљежавања 78 година од битке на Козари, да је страдање српског народа на Козари изузетно јак симбол борбе за слободу.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Жртва коју је Козара поднијела задужила је нас и будуће генерације да баштинимо вриједности слободарског духа и Народно-ослободилачке борбе - навео је Вишковић.

Он је исакао да је пружени отпор показао велику снагу и храброст како бораца, тако и цивилог становиштва тог краја, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

- На нама је и да не допустимо умањивање значаја догађаја као што је битка на Козари и искривљавање историјских чињеница, уз жељу да се овакво страдање више никада не понови - навео је Вишковић.

На Мраковици је данас обиљежено 78 година од битке на Козаре у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је протјерано и интернирано у логоре.

Битка на Козари почела је 12. јуна 1942. године и трајала до ноћи између 3. и 4. јула, када је пробијен непријатељски обруч. Ова битка се помиње и као козарачка епопеја и то је простор на којем је почињен један од највећих геноцида над српским народом у Другом свјетском рату.