latinica  ћирилица
04/07/2020 |  11:25 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

У приједорским библиотекама рад се полако нормализује

Пандемија се негативно одразила на рад приједорске Градске читаонице и Матичне библиотеке Ћирило и Методије.

Ипак, рад ових установа, уз строго поштовање правила полако се нормализује. Читалаца је све више, а књиге се, прије преузимања, наручују електронски.

Након готово мјесец и по дана паузе, приједорска Градска читаоница отворена је поново 8. јуна. Прописани услови се проводе и поштују.

Интересовање за коришћење услуга ове установе је задовољавајуће.

- Недостајала је библиотека, баш сам кренула да учим кад је престала са радом у марту. Сад поштују се све мјере, људи долазе нортмално - прича Милица Куриџа.

- До сад смо правили паузу у периоду од 12 до 12 и 30, а данас ћемо то радити од 12 до 13 ради дезинфекције простора - појаснила је Миладинка Атлија, библиотекар информатор.

Строга правила заштите и у Матичној библиотеци Ћирило и Методије.

Потражња је повећана, а до жељеног штива свако може доћи уз поштовање процедура. Књиге се наручују мејлом или телефонски, након чега их библиотекари припремају, а читаоци преузимају на импровизованом пулту.

- Књиге које се враћају се одлажу у кутију која је херметички затворена, остају у карантину 5 дана, прије него што их раздужимо програмски и поново ставимо у наш фонд - истиче Ђурђица Јовичић, библиотекар у Матичној библиотеци "Ћирило и Методије". 

Маријана Новаковић, библиотекар дјечијег одјељења МБ "Ћирило и Методије", каже да се могу подићи три књиге а када је то стандардно лектира, дизнијеве бајке за млађе, едукативна литература за млађе.

Понуда је задовољавајућа, међућутим, због актуелне ситуације, набавка нових наслова је отежана. Библиотека, у сврху обогаћивања фонда, прима и књиге које грађани желе поклонити.

- Те књиге које нама одговарају остају код нас, а оне које већ имамо упућујемо нашим народним библиотекама, регионалним и основним школама - навела је Мара Ећим, директорка МБ "Ћирило и Методије".

Матична библиотека "Ћирило и Методије" тренутно има око 1.100 чланова.

Једногодишња чланарина је симболичних 15 марака, а одређене категорије становништва ослобођене су плаћања чланарине.