latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:51 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Поповић: Одлука о конститутивности народа политичка, са низом посљедица

Одлука о конститутивности народа је политичка, а циљ је био да омогући високом представнику Волфгангу Петричу и његовом савјетнику Питеру Нојселу да мијењају уставе Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, те на тај начин изврше децентрализацију Српске и ФБиХ и створе претпоставке за даљу централизацију БиХ, изјавио је бивши судија Уставног суда БиХ Витомир Поповић.
Витомир Поповић - Фото: РТРС
Витомир ПоповићФото: РТРС

Поводом двије деценије од доношења Одуке о конститутивности народа, Поповић је истакао да је ова одлука произвела читав низ других, које су утицале на унутрашњу, па и на спољну структуру БиХ.

- Преносом одређеног броја надлежности, па давањем одређеног броја функција онима којима не припадају, вршено је дерогирање Републике Српске са циљем стварања централизоване БиХ, иако таква земља не може да опстане - рекао је Поповић за "Глас Српске".

Он је истакао да се обавезом којом је прописано да одређен број функција у Српској припада представницима Бошњака и Хрвата, којих у Српској нема у толиком сразмјеру да им припада толики број функција колико им је дао високи представник, на одређен начин крше права већинског српског народа који има право на те функције.

Једна од штетних посљедица ове одлуке, додао је Поповић, јесте и Вијеће народа Републике Српске које егзистира на папиру у класичном политичком смислу и доводи у питање одлуке Народне скупштине, иако ријетко имају везе са виталним националним интересом.

Поповић је указао и да је наметање рјешења од међународне заједнице утемељено на спорној одлуци Уставног суда БиХ довело право у БиХ у потпуни сумрак.