X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
04/07/2020 |  08:02 ⇒ 09:29 | Извор: sputniknews.com

Вакцине против вируса корона: Ко их прави, какве врсте постоје и када ће бити спремне?

Прво безбједно испитивање вакцине против вируса корона на људима почело је у марту, али пут пред нама је неизвјестан. Истраживачи широм свијета раде на развоју 145 вакцина против короне, а 19 вакцина се већ испитује на људима.
Лабораторија (Фото: AP/Cliff Owen) -
Лабораторија (Фото: AP/Cliff Owen)

За вакцине је обично потребно више година истраживања и тестирања пријее уласка у клиничку фазу, али научници убрзавају процес производње безбејдне и ефикасне вакцине, да би је развили најкасније до следеће године, преноси Недељник.

Рад на томе је почео у јануару, када је дешифрован геном вируса SARS-CоV-2. Нека испитивања неће успјети, а друга ће се окончати без јасног резултата. Али неколико њих може да успије да стимулише имуни систем да произведе ефикасна антитијела против вируса.

Више од 130 је још у претклиничкој фази испитивања (нису тестиране на људима), у фази I је 13 вакцина (тестира се безбједност и доза), 9 је у фази II (безбjедносна испитивања), у фази III су 3 вакцине (обимна испитивања ефикасности) и 1 је дозвољена за лимитирану употребу.

Процес испитивања вакцине обухвата претклиничка испитивања, фазу I безбjедносних испитивања, фазу II проширеног испитивања, фазу III испитивање ефикасности, затим се ради фаза одобрења. Постоје и ворп метода и комбинована фаза, којим се може убрзати развој вакцине.

Ево статуса вакцина која су доспјела до испитивања на људима, заједно са избором обећавајућих вакцина које се још увијек тестирају на ћелијама или животињама.

Генетске вакцине

"Модерна"

Вакцина "Модерне" уздрмала је берзу у мају с фазом I и подацима тестирања на само осам људи, да бисмо само видјели пад акције када су стручњаци врло млако реаговали на ове резултате. Америчка компанија у јулу ће спровести фазу III испитивања с надом да ће вакцина бити спремна до почетка 2021. године.

"Бионтех", "Фајзер", "Фосун фарма"

Немачка компанија "Бионтех" склопила је сарадњу с компанијом "Фајзер" из Њујорка, и кинеским произвођачем лекова "Фосун фарма". Првог јула су објавили да су сви добровољци за своје испитивање фаза I/II створили антитијела док су неки доживели умејрене нежељене ефекте, попут поремећаја спавања и болова у грлу. Изврши директор "Фајзер" каже да се нада да би његова компанија могла да испоручи милионе доза до краја 2020. а затим и до милијарду до краја 2021. године.

"Иновио"

Посљедњег дана јуна, америчка компанија “"новио" објавила је да има привремене податке о фази I њихове ДНК вакцине. Нису открили неке озбиљне нуспојаве и утврдили су имунски одговор код 34 од 36 волонтера испитаника. Они планирају да овог лета започну фазу II/III.

"Кјур вак"

У Марту је Трампова администрација безуспjешно покушала да убjеди ову компанију да своје истраживање пребаци из Њемачке у САД. У јуну је компанија покренула фазу I тестирања своје вакцине. Компанија је саопштила да њихова њемачка фабрика може да произведе стотине милиона доза вакцина годишње.

Академије војних медицинских наука, "Суxоу абоген биосајенсиз", “Валвакс биотехнолоџи“

У јуну су истраживачи ових кинеских компанија најавили да ће започети прва безбједносна испитивања вакцине у њиховој земљи. Ранија испитивања на мајмунима су наводно показала да вакцина штити.

"Астра зенека", Универзитет Оксфорд

Вакцина коју су развили Универзитет Оксфорд и британско-шведска компанија "Астра зенека" заснована је на аденовирусу шимпанзе. Вакцина је у фази II/III клиничког испитивања у Енглеској и фази III у Бразилу и Јужној Африци. Уз подршку програма Ворп брзине, она би могла да буде испоручена за хитну употребу до октобра. У јуну, "Астра зенека" а је саопштила да њихов укупни капацитет износ двије милијарде доза.

Министарство здравља Русије

Истраживачки институт Гамалеја, дио руског Министарства здравља, покренуо је у јуну испитивање пробне вакцине. То је комбинација два аденовируса, оба измјењена геномом вируса корона.

Масачусетска болница за очи и уши, "Новартис"

Швајцарска компанија "Новартис" произвешће вакцину на основу генске терапије која је развила Масачусетска болница за очи и уши. Вирус назван адено-придружени вирус убацује фрагменте гена вируса корона у ћелије. Фаза I испитивања требало би да започне крајем 2020.

Вакцина "Ваxарт"

Вакцина "Ваxарт" је орална таблета која садржи аденовирус који убацује ген вируса корона у ћелије. У јуну је компанија најавила учешће у програму Ворп брзина за тестирање њихове вакцине на мајмунима. Припремају се за фазу I испитивања овог љета.

Вакцине на бази протеина

"Новавакс"

У мају је компанија "Новавакс" са сједиштем у Мериленду започела фазу I/II испитивања вакцине која носи фрагменте протеина вируса корона. Коалиција за иновације за спремност за епидемију уложила је 384 милиона долара у пројекат.

"Кловер биофармација", ГСК, "Дyнавакс"

"Кловер биофармација" развио је вакцину која садржи протеин из вируса корона. Да би додатно стимулисали имуни систем, вакцина се даје у комбинацији с такозваним адјувансима (помоћним средствима која појачавају) које су направили британски произвођачи лекова ГСК и америчка компанија "Дyнавакс".

"Ваxин"

Аустраијска компанија "Ваxин" покренула је фазу I испитивања у јулу. Њихова вакцина комбинује вирусне протеине са адјувансом који стимулише имунске ћелије.

Медицински факултет Бејлор колеџа, Дјечија болница у Тексасу

Након епидемије САРС 2002. године, истраживачи Медицинског факултета на Бејлор колеџу започели су развијање вакцине која би могла да спречи нову епидемију. Упркос обећавајућим резултатима, подршка за наставак истраживања је нестала. Пошто су вируси корона који изазивају САРС и Ковид 19 врло слични, истраживачи покушавају да оживе пројекат у партнерству са тексашком дјечијом болницом.

Универзитет Питсбург

Вакцина коју је створио Универзитет Питсбург представља фластер који се залијепи за кожу, са 400 ситних иглица направљених од шећера. Када се залијепи за кожу, иглице се растварају и убацују вирусне протеине у тијело.

Универзитет Квинсленд, ЦСЛ, ГСК

Вакцина са Универзитета Квинсленд у Аустралији има протеине вируса који су измијењени да би се добио јачи имунолошки одговор. У јуну су универзитет и компанија ЦСЛ најавили партнерство и почетак фазе I, што би могло да доведе до прављења милиона доза годишње, почев од 2021. године. ГСК им пружа помоћ адјувантима да би се још подстакао имунски систем.

"Санофи", ГСК

"Санофи" развија вакцину засновану на вирусним протеинима. Они производе протеине помоћу инжењеринга вируса који се множи у ћелијама инсеката. ГСК ће те протеине допунити адјувансима који стимулишу имунски систем. "Санофи"  је најавио да би могао да произведе најмање 600 милиона доза годишње ако вакцина успије у испитивањима.

Вакцине с циjелим вирусом

"Синфарм", Вуханов институт за биолошке производе

После обећавајућег раног тестирања, кинеска компанија "Синфарм" у државном власништву објавила је у јуну да ће прећи на фазу III испитивања. Они су постигли договор са УАЕ да започну тестирање ефикасности ове неактивне вакцине вируса у овој заливској земљи.

Институт за медицинску биологију Кинеске академије медицинских наука

Истраживачи с Института за медицинску биологију Кинеске академије медицинских наука започели су у јуну фазу II испитивања вакцине с неактивним вирусом.

"Синовак"

Приватна кинеска компанија "Синовак биотех" тестира неактивну вакцину под називом Коронавак. Компанија је 13. јуна објавила да испитивање фазе I/II на 743 волонтера није изазвало озбиљне нежељене ефекте, а произвело је имунски одговор. "Синовак" се припрема за фазу III испитивања у Кини и Бразилу и гради постројења за производњу до 100 милиона доза годишње.

"Бхарат биотек", Индијски савет за медицинска истраживања, Национални институт за вирусологију Индије

У сарадњи с Индијским саветом за медицинска истраживања и Националним институтом за вирусологију, индијска компанија "Бхарат биотек" створила је вакцину под називом Ковакцин. То је деактивиран вирус бјеснила створен тако да носи протеине вируса корона. Фаза I/II испитивања требало би да започне овог мјесеца.

Вакцине које се већ користе против других болести које такође могу да штите против Ковида 19.