latinica  ћирилица
03/07/2020 |  16:00 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

"Ништа о нама без нас" - виртуелна изложба радова особа са Дауновим синдромом (ФОТО/ВИДЕО)

Виртуелна изложба умјетничких радова особа са Дауновим синдромом под називом “Ништа о нама без нас” уприличена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске. На изложби су приказани радови учесника виртуелне учионице која је трајала током пандемије вируса корона.
Виртуелна изложба "Ништа о нама без нас" - Фото: РТРС
Виртуелна изложба "Ништа о нама без нас"Фото: РТРС

Аутори радова су особе са Даун синдромом које су похађале Виртуелну учионицу чији је организатор “Даун синдром центар” из Бањалуке. Изложба “Ништа о нама без нас” само је једна у низу активности коју су припадници овог центра реализовали у протеклом периоду.

- Први пут особе са Даун синдромом имају прилику да излажу своје радове у Музеју савремене умјетности Републике Српске и иначе у било којем мјузеју. Ово је један од великих антистигматских пројеката гдје се доказује да особе са Даун синдромом могу само ако им се да шанса - истакао је Зоран Јелић,  управник Даун синдром центра.

Фото РТРС

Полазници Даун синдром центра су имали прилику да се путем он лајн платформи повежу са члановима Даун синдром удружења из Осла, Беча, Новог Сада, Зајечара, Јагодине и Новог Пазара. Пројекат је подржало Предсједништво БиХ, Министарство здравља и Министарство за европске интеграције Републике Српске.

- Ово што они раде и што су показали у протеклом периоду, а о чему је јавност била информисана, то је њихов начин како су се они прилагодили на цијелу ову ситуацију и пандемију која нас је задесила - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Фото: РТРС

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, истиче да је Даун синдром центар и њему самом од како му је установљено да је позитиван на вирус корона, пружао емотивну подршку.

- Ја сам им због тога захвалан. Све активности које они раде и које су радили имале су моју подршку и генерално од стране Владе - додао је Клокић.

У оквиру дружења специјалним перформансом представили су се и полазници школе глуме Даун синдром центра коју води бањалучка глумица Александра Спасојевић.

Фото: РТРС