latinica  ћирилица
03/07/2020 |  14:39 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Јујић: Циљ посјетити све локалне заједнице у Српској (ФОТО)

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић разговарала је данас са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем и истакла да јој је циљ да са сарадницима посјети све јединице локалне самоуправе у Српској.
Сенка Јујић и Игор Радојичић - састанак -
Сенка Јујић и Игор Радојичић - састанак

- Кренула сам са Козарском Дубицом, данас сам у Бањалуци, захваљујем градоначелнику на издвојеном времену. Наш разговор је обухватио разне теме, дотакли смо се различитих проблема - рекла је Јујићева новинарима.

Она је истакла да је Министарство којем је на челу имало и до сада добру сарадњу са Градском управом Бањалуке и да ће она бити настављена.

Градоначелник Бањалуке изјавио је да су ванредна ситуација и ванредно стање због вируса корона у протеклим мјесецима показали потребу за усклађивањем законодавства са праксом.

- У свим законима, почевши од Закона о локалној самоуправи и о службеницима, па до закона који су примјењивани или се још примјењују, Закон о заштити и спасавању становништва, Закон о спречавању ширење заразе и болести, потребно је озбиљније разрадити, детаљније и прецизније шта значи ванредно стање, шта значи ванредна ситуација и каква поступања су могућа и ко је за шта надлежан - рекао је Радојичић.

Он је након састанка са Јујићевом рекао новинарима да је епидемија, која још траје, показала да има неусклађености и правних празнина, истичући да би требало радити на тим рјешењима сада детаљније са искуством из протеклих мјесеци.

Радојичић је навео да је са министром управе и локалне самоуправе разговарано о безброј тема и о ономе што је из домена локалне самоуправе везано за Закон о локалној самоуправи и Закон о службеницима, о низу питања о којима је и раније разговарано са ресорним министарством, о питању броја службеника у управи и критеријуму на који Бањалука већ годинама има примједбе.

- Критеријум о броју запослених један на 3.000 становника је доведен у питање са пописом становништва у Бањалуци - каже Радојичић.

Он је рекао да је у Бањалуци ситуација са пописом потпуно нелогична и додао да се бројеви ни са чим не слажу.

Радојичић је рекао да, према попису, Бањалука има око 180.000 становника, а број бирача, односно пунољетних становника је већи од 190.000, додајући да су и један и други списак релевантни.

- Списак бирача је резултат евиденције издатих личних карата, такозване пасивне регистрације, а попис становништва је опет резултат једне активности проведене на терену и имате већи број пунољетних од укупног броја грађана, а то су онда услови за нормирање броја запослених који су проблематични - навео је Радојичић.

Он је рекао да је разговарано о томе шта су организационе јединице у Градској управи, о неусаглашености са неким другим законима, као што су закони који регулишу противпожарну заштиту, заштиту од пожара и о питањима колективних уговора, односно односа између администрације и синдиката.

Радојичић је истакао да град има добру сарадњу са синдикатима и да су, према новом колективном уговору који је постигнут на републичком нивоу, отворени разговори са синдикатима о платама и положају запослених почетком године, након чега је наишла криза, те су сви ти разговори обустављени, јер је по нормама из новог колективног уговора требало одређеним категоријама запослених у неколико класа повећавати плате.

- Сада то није реално зато што имамо огроман пад прихода и са синдикатом је усаглашено, ми смо те преговоре обуставили надајући се да се неће морати смањивати плате, а било које повећавање плата било којој класи или категорији у овом моменту није реално - објаснио је Радојичић.