latinica  ћирилица
03/07/2020 |  14:15 ⇒ 14:45 | Аутор: klix.ba

Њемачка Амбасада почела са издавањем виза: Објавили ко има приоритет

Њемачка Амбасада у БиХ објавила је да одјељење за визе у Сарајеву постепено почиње поново да ради са странкама.
Амбасада Њемачке у БиХ - Фото: РТРС
Амбасада Њемачке у БиХФото: РТРС

Како наводе, подношење захтјева омогућено је прво сљедећим категоријама:

- спајање породице

- стручни кадар и висококвалификовани кадар чије је запослење нужно у економском погледу и чији се посао не може пролонгирати или обављати у иностранству;

- студенти чији се студиј не може у потпуности реализовати из иностранства.

Систем за заказивање термина је од данас, наводе, поново активан за ове категорије. То важи и за листу чекања за спајање породице.

- Ако вам је Амбасада прије 18. марта. 2020. године издала визу у сврху једне од горе наведених категорија, а која је истекла и није била искориштена, јер исту нисте могли користити због уведених мјера ограничења путовања усљед ковида-19, онда постоји могућност да до 5. августа. 2020. године поднесете бесплатни неформални захтјев за ново визирање пасоша. Ваш захтјев можете послати искључиво са скенираном копијом истекле визе путем поште (Њемачка амбасада Сарајево, Одјел за визе, Скендерија 3, 71000 Сарајево) или на мејл адресу neu-visa@sarj.diplo.de. Није потребно да у наведену сврху лично долазите у Амбасаду. Амбасада задржава право да у датом случају затражи додатну документацију. Након провјере захтјева, бићете обавијештени - саопштено је из Амбасаде.

Напомињу да истекле визе чије је кориштење било онемогућено због мјера ограничења путовања усљед ковида-19, не могу бити узете у обзир.

- Ако сте већ имали термин, одјељење за визе ће директно конктактирати подносиоце захтјева којима је у сврху спајања породице већ додијељен термин. Упити по том питању нису потребни. Подносиоци захтјева за визу, који спадају у категорије у којима се слободно могу регистровати за термин без листе чекања и који су изузети од мјера ограничења путовања, моле се да закажу нови термин. Подносиоци захтјева за визу, који спадају у све остале категорије, за које још увијек не важе изузеци од мјера ограничења путовања, до даљњег немају приступ систему за регистрацију термина. Одјељење за визе ће благовремено информисати о измјенама у начину рада - кажу у њемачкој Амбасади.