latinica  ћирилица
02/07/2020 |  21:23 ⇒ 21:29 | Аутор: РТС

Старо Врање оживљава у новом филму и серији "Нечиста крв"

У Рипњу се убрзано гради Врање из 19. вијека. Припрема се сцена за снимање филма и серије "Нечиста крв". Почетак снимања је већ одлаган, али садашњи план је да завршна клапа падне до децембра.
Старо Врање - Фото: РТС
Старо ВрањеФото: РТС

У подножју Авале, почетком августа, оживјеће старо Врање којим ће пролазити Хаџи-Трифун, Ташана, Митке, Софка, Коштана. Десет епизода чиниће епску сагу о Врању са ликовима и мотивима једне породичне хронике у раздобљу од педесет година 19. вијека. Филм и пет епизода режираће Милутин Петровић, а завршницу серије Горан Станковић.

- Мислим да је ово једно велико национално благо, не само због онога што је очигледно, а то је литература Боре Станковића која је у коријену цијеле ствари, него је и велико национално благо пионира и умјетника Југославије и Србије, Војислава Нановића који је све то направио - каже редитељ серије.

За раскошну сценографију је заслужан један од највећих мајстора те професије у Србији - Миленко Јеремић.

- Треба читати одређену литературу, коју иначе посједујем, тако да сам долазио до података шта може да прође, а шта не може. Може човјек да погријеши на једном најобичнијем детаљу. Тако да сам водиљу имао јер сам ту тему обрађивао годинама, уз обиље документације коју посједујем, ето направио сам ту ствар - објашњава Јеремић.

Док се радови прводе крају, бира се међународна глумачка екипа. Музика се не бира већ се сама намеће - традиционалне ноте југа Србије у савременим аранжманима.