latinica  ћирилица
02/07/2020 |  18:46 | Аутор: СРНА

ЕК: Прекршајни поступак против Хрватске због ваучера

Европска комисија покренула је прекршајни поступак против Хрватске и још девет земаља ЕУ због тога што нису спровеле закон ЕУ о правима путника, по којем авио-компаније морају да рефундирају новац путницима за летове током пандемије вируса корона.
Дубровник - Фото: B92
ДубровникФото: B92

Осим Хрватске, поступак је покренут против Француске, Италије, Грчке, Пољске, Португалије, Чешке, Словачке, Литваније и Кипра.

Грађани зависе од начина на који владе ЕУ спроводе европски закон, али је неколико земаља затражило од Комисије да суспендује закон и дозволи авио-превозницима да издају ваучере како би избјегле проблеме са ликвидношћу и спријечиле банкрот.

Поједине земље су отворено поручиле да неће спровести закон, како би заштитиле своје авио-компаније, преноси Форбс.

Међутим, Комисија је инсистирала да се правила о заштити путника морају спроводити чак и током кризе.

Владе појединих држава предложиле су у мају да авио-компаније израде ваучере који су привлачнији за кориснике, тако што ће продужити њихово важење и учинити их преносивим.

- Током кризе Комисија је јасно давала до знања да права потрошача остају валидна у контексту тренутних поступака и да се та права не смију умањити мјерама држава ради подршке индустрији - истиче се у саопштењу Комисије.

Из Комисије су поручили да наведене земље имају рок од десет дана да исправе ситуацију, а да ће у противном морати да плате казне.

Одлуку је подржало Централно европско удружење за заштиту потрошача.

Форбс"напомиње да се покренути поступци односе само на земље чији закон није у складу са законом ЕУ, а не земље које одбијају да спроведу сопствени закон, као што је то учинила Холандија.