latinica  ћирилица
02/07/2020 |  17:43 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ одбацио захтјев за оцјену уставности одлуке ЦИК-а о одгађању локалних избора

Уставни суд БиХ одбацио је данас захтјев посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности одлуке Централне изборне комисије БиХ о одгађању локалних избора за 15. новембар, наводећи да је то у надлежности редовног суда.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Уставни суд размотрио је захтјеву 28 посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске за оцјену уставности одлуке ЦИК-а БиХ и оцијенио да није надлежан за одлучивање у овом случају.

Уставни суд је на пленарној сједници нагласио да се у конкретном случају ради о оцјени законитости акта за који постоји судска заштита пред редовним судом и без обзира на могућу оцјену о кршењу закона, у поступку пред Уставним судом се не може цијенити законитост општег акта, већ уставност, ако су испуњени услови који су већ наведени у пракси Уставног суда, саопштено је из Уставног суда БиХ.

- Имајући у виду тврдње из захтјева у погледу неуставности и незаконитости оспорене одлуке, које се односе на продужење трајања мандата изабраних представника, немогућност одгађања избора у цијелости, разлоге за одгађање избора због немогућности гласања и непридржавање рока до којег се избори могу одгодити, Уставни суд сматра да се ради о надлежности редовног суда - наводи се у саопштењу.

СНСД је 26. маја упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности и законитости одлуке Централне изборне комисије БиХ да избори буду одгођени за 15. новембар.

Локални избори у БиХ били су заказани за 4. октобар, али их је ЦИК пролонгирао за 15. новембар.