latinica  ћирилица
02/07/2020 |  16:35 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

У Институту урађено скоро 80 одсто тестирања, тимови раде без дана паузе

ПЦР лабораторија Института за јавно здравство Републике Српске урадила је 30.137 анализа узорака пацијената са сумњом на вирус корона од укупно 38.769, што представља око 78 одсто од свих урађених тестирања у четири лабораторије у Српској, навели су из Института.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

- ПЦР лабораторија Института започела је у марту тестирања са два тима од по два љекара и осам техничара. Данас је у цијели процес укључена скоро цијела Служба за микробиологију. Тимови су радили без прекида, без дана паузе, празницима, викендом... - наводи се на Фејсбук страници Института.

Додаје се да је лабораторија за ПЦР већ десетак година референтна лабораторија за грипу, рубелу, морбиле и туберкулозу, те да је до сада урађено на десетине упоредних тестирања са свјетским лабораторијама код којих су сви резултати имали 100 процентну подударност.

Даље се подсјећа да је, према препоруци Свјетске здравствене организације, свака земља која ради дијагностику вируса корона, обавезна да пошаље своје узорке у референтну лабораторију Свјетске здравствене организације.

- Први анализирани узорци на присуство вируса корона из лабораторије Института у потпуности су се поклапали са резултатима анализа референтне лабораторије Шарите у Берлину. ПЦР лабораторија Института једина је у Републици Српској призната од стране СЗО и оцијењена као компетентна за анализе узорака на ковид 19 и чији се резултати и без акредитације на ковид признају - наводе из Института за јавно здрвство Републике Српске.

Истиче се да су љекари Института обучили и љекаре и техничаре Универзитетске болнице у Фочи и Болнице Свети Врачеви у Бијељини, а у току је и обука љекара и техничара Болнице Свети Лука у Добоју како би и они могли у својим лабораторијама да раде ПЦР анализе.

Болнице у Фочи и Бијељини већ су успјешно анаизирале више од 1.250 узорака.