latinica  ћирилица
02/07/2020 |  15:10 | Аутор: СРНА

Продужити рок важења колективног уговора за запослене у здравству

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о захтјеву Синдиката здравства и социјалне заштите Српске о продужењу рока важења посебног колективног уговора за запослене у области здравства, те овластила министра здравља и социјалне заштите да у њено име потпише споразум о продужењу рока важења посебног колективног уговора за запослене у области здравства.
Радници у здравству - Фото: РТРС
Радници у здравствуФото: РТРС

Из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу саопштено је да ће Влада Републике Српске споразум закључити са Синдикатом здравства и социјалне заштите Српске.

- Министарству здравља и социјалне заштите Српске обратио се Синдикат здравства и социјалне заштите са захтјевом за продужење важења посебног колективног уговора за запослене у области здравства, чије је важење на снази до 2. септембра ове године. Синдикат наводи да је ванредна ситуација у Српској на снази те да се епидемиолошка ситуација погоршава и да у овој ситуацији није реално преговорима доћи до новог колективног уговора - наводи се у саопштењу.

С обзиром да је потребно обезбиједити важење акта којим се између осталог регулише радно правни статус радника запослених у здравству, Министарство здравља и социјалне заштите предлаже да се у складу са законима о раду и о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Српске продужи рок важења посебног колективног уговора до 2. септембра 2021. године.

Министарство здравља и социјалне заштите задужено је да након доношења одлуке о престанку важења ванредне ситуације у Српској, а у складу са закључком од 26. септембра 2019, кроз именовану Радну групу за анализу и усаглашавање измјена и допуна Закона о платама запослених лица у јавним здравственим установама у области здравства и одредби посебног колективног уговора којим се регулишу плате и накнаде у области здравства, настави усаглашавање на измјенама законског прописа и колективног уговора којим се регулишу плате и накнаде за запослене у области здравства.