latinica  ћирилица
02/07/2020 |  11:08 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Пореска управа Републике Српске у јуну забиљежила раст наплате јавних прихода

Пореска управа Републике Српске је у јуну мјесецу ове године на рачун јавних прихода Републике Српске прикупила укупно 217,23 мулиона КМ, што је за око 11,6 милиона КМ или шест одсто више у односу на исти период прошле године, која је, подсјећамо, била рекордна година у наплати јавних прихода од оснивања Пореске управе Републике Српске у овом облику организовања.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Директни порези су у јуну ове године наплаћени у износу од 42,8 милиона марака, што је за 11 одсто више него у истом периоду прошле године.

Највеће смањење наплате било је код пореза на непокретност, који је наплаћен у износу од скоро 2,9 милиона КМ или 2,5 милиона марака мање у односу на исти период прошле године.

Разлог мање наплате овог прихода лежи у чињеници да је Уредбом са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона рок за плаћање првог дијела пореза на непокретност продужен до 30. септембра 2020. године.

Међутим, охрабрује податак да порез на добит у јуну мјесецу ове године биљежи раст од 5,2 милиона марака или 32 одсто више него у истом периоду претходне године, односно наплаћен је у износу од 21,3 милиона КМ.

Доприноси су у јуну мјесецу ове године наплаћени у износу од 141,1 милион КМ, што је за 11,5 милиона КМ или девет одсто више него у истом периоду прошле године.

За Фонд ПИО наплаћено је 80,7 милиона марака или 7,1 милион КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 50,7 милиона марака што је више за 4,2 милиона марака у односу на упоредни период.

Поред тога, раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите од десет процената.

Код осталих јавних прихода, у јуну мјесецу ове године остварена је наплата од 33,3 милиона КМ, што је за 1,8 милион марака или пет одсто мање у односу на исти период прошле године.

Таксе и накнаде наплаћене су у износу од 23,3 милиона марака или скоро милион марака више.

По основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 2,9 милиона марака или 26 процената мање, казне су наплаћене у износу од скоро два милиона КМ или четири одсто више, док су остали приходи наплаћени у износу од 2,6 милиона марака, што је за четири одсто више него у упоредном периоду прошле године.

Концесионе накнаде су наплаћене у износу од 2,5 милиона КМ што је за 1,9 милиона мање у односу на исти период прошле године.

Дакле, очигледно је да се након пада наплате јавних прихода у марту, априлу и мају ситуација стабилизује, на шта су свакако утицале мјере Владе Републике Српске из Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корона, али и низ других мјера које је доносила Влада Републике Српске са циљем да привреда лакше превазиће кризу.

Посматрано од почетка године, Пореска управа Републике Српске је прикупила укупно 1,175 милијарди КМ што је за пет одсто мање него у истом периоду прошле године.

Директни порези су наплаћени у износу од 221,2 милиона КМ или 53,6 милиона марака мање, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 178,9 милиона КМ, што је за 10 одсто мање.

Међутим, наплата прихода по основу доприноса у овом периоду биљежи раст од 10,1 милион марака, односно наплаћено је укупно 774,5 милиона КМ или један одсто више него у истом периоду претходне године која је била рекордна у наплати јавних прихода.

И ово је конкретан показатељ да су мјере Владе Републике Српске на ублажавању посљедица вируса корона по привреду имале значајне ефекте, јер очигледно да није дошло до масовног отпуштања радника.

Из Пореске управе Републике Српске изражавају захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позивају све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.