latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:43 | Аутор: СРНА

Видовић: Извршене све буџетске обавезе

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас да су приходи и примици планирани буџетом у 2019. години остварени у износу од 3,313 милијарди КМ, што представља 100 одсто у односу на ребаланс буџета, те да су извршене све буџетске обавезе.
Зора Видовић -
Зора Видовић

- Буџетски приходи у 2019. години остварени су у износу од 2,846 милијарди КМ, што представља 100 одсто у односу на ребалансом буџета планирани износ, а њихову структуру чине приходи од директних пореза у износу од 1,292 милијарде КМ - рекла је Видовићева у Народној скупштини, образлажући консолидовани извјештај о извршењу буџета Српске за прошлу годину.

Она је истакла да су примици од финансијске имовине остварени су у износу од 66,7 милиона КМ, од чега су најзначајнији примици по основу наплате зајмова датих јавним предузећима у износу од 45,2 милиона КМ.

- Реализовано је осам емисија дугорочних обвезница Републике Српске у износу од 285,1 милион КМ, као и уговор о првом кредитном задужењу Републике Српске закључен са Новом банком у износу од 90 милиона КМ - додала је Видовићева.

Она је навела да је на основу задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој /ИБРД/ - по пројекту јачања банкарског сектора, реализован примитак у износу од 9,2 милиона КМ.

- Расходи и издаци планирани буџетом у 2019. години исказани су у износу од 3,288 милијарди КМ, што представља 99 одсто у односу на ребаланс буџета. Ино дуг је у 2019. години редовно сервисиран и за те потребе издвојено је 292,9 милиона КМ - рекла је Видовићева.

Она је нагласила да је настављена континуирана амортизација унутрашњег дуга и из редовних буџетских средстава издвојено је 297,1 милион КМ.

Видовићева је подсјетила да је стање новчаних средстава на редовним и намјенским рачунима буџета Републике Српске на дан 31. децембар 2019. године износило 310,1 милион КМ.

- Настављена је реализација одобрених пројеката који се финансирају из средстава клиринга у износу од 27,6 милиона КМ. Спроведено је и шест поступака мултилатералне компензације и цесије путем кога су компензовани јавни приходи Републике Српске у износу од 26,5 милиона КМ - рекла је Видовићева.

Народна скупштина размотрила је наведени документ.