latinica  ћирилица
30/06/2020 |  17:24 ⇒ 22:36 | Аутор: СРНА

Омогућен улазак у Хрватску уз одређене услове (ФОТО)

Одлуком хрватског Штаба цивилне заштите држављанима трећих земаља, укључујући БиХ, омогућен је улазак у Хрватску уз испуњавање одређених услова, саопштено је из Граничне полиције БиХ.
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com) -
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com)

Одлука о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Хрватске, када је ријеч о држављанима трећих земаља, укључујући БиХ, не примјењује се на здравствене раднике, здравствене истраживаче и сараднике, стручњаке за бригу о старијима, те особе које захтијевају хитно медицинско лијечење, прекограничне раднике, превознике робе и друго прометно особље у мјери у којој је то потребно.

Одлука се не примјењују на дипломате, полицијске службенике у обављању послова, службе и тимове цивилне заштите, особље међународних организација и међународно војно особље у обављању функција путнике у транзиту, особе које путују због туристичких или других пословних разлога или које имају други привредни интерес, те оне које путују због школовања или других личних разлога.

Особе које испуњавају наведене услове потребно је да се најаве онлајн посредством апликације entercroatia.mup.hr и оставе потребне податке да се не би стварале гужве на граничним прелазима приликом њиховог испуњавања.

Особама које испуњавају ове услове биће омогућен прелазак преко граничних прелаза Хрватске, уз придржавање општих и посебних препорука и упутстава Хрватског завода за јавно здравство.

Одлука ступа на снагу сутра и примјењује се до 15. јула, наведено је у саопштењу.