latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:53 | Аутор: СРНА

Царинска пријава за увоз помоћи из Емирата још није поднесена

Царинска пријава за увозно царињење хуманитарне медицинске помоћи која је БиХ допремљена 27. маја из Уједињених Арапских Емирата још није поднесена, због чега роба више од мјесец дана стоји на међународном аеродрому Сарајево, рекао је Срни портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

- Оно што ми у УИО БиХ чекамо јесте да буде поднесена царинска пријава за увозно царињење и до тог момента практично роба и даље стоји у складишту. Неопходно је да у царинској пријави буде наведен крајњи корисник да би роба била увезена у БиХ уз ослобађање од плаћања индиректних пореза - објаснио је Ковачевић.

Он је навео да мора постојати и дозвола Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да би царинска процедура била обављена, те да тренутно не располаже информацијама у којој је то фази.

Ковачевић је рекао да је рок привременог смјештаја робе од 20 дана истекао, те да је искориштена могућност продужења тог рока на додатних 20 дана.

- Послије привременог смјештаја та роба може бити смјештена у царинско складиште гдје може стајати неограничено, али надамо се да се то неће догодити и постоје начини да се та роба не мора извести из БиХ - појаснио је Ковачевић.