latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:47 | Аутор: СРНА

Њемачке компаније против санкција Москви и "Сјеверном току 2"

Око 97 одсто њемачких компанија противи се санкцијама које су САД увеле Русији и пројекту "Сјеверни ток 2", показало је најновије истраживање о пословној клими које је спровела Руско-њемачка комора за спољну трговину.

У саопштењу Коморе наводи се да је 59 одсто компанија подржало увођење контрамјера усљед пријетње од америчких санкција пројекту.

Компаније су предложиле да ЕУ уведе санкције Вашингтону.

Према резултатима истраживања, 39 одсто испитаника вјерује да би Влада Њемачке и ЕУ требало да одговоре на санкције Вашингтона Русији и "Сјеверном току 2", улагањем протеста дипломатским каналима.

Осим тога, 95 одсто њемачких компанија подржава непосредно или постепено укидање санкција против Русије, пренио је ТАСС.

- Гасовод је европски инвестициони пројекат, који унапређује енергетску безбједност континента. Европа треба да одржи суверенитет -  изјавио је предсједник Руско-њемачке коморе за спољну трговину и предсједавајући Извршном одбору аустријске компаније ОМВ Рајнер Зеле.

Он је нагласио да је "Сјеверни ток 2" важан пројекат за Европу у смислу сигурности испоруке гаса, гарантованих залиха гаса без ризика од сметњи у достави због ситуације у земљама кроз које пролази гасовод.