latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:41 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Радницима Житопромета Павгорд уплатио заостале доприносе

За све раднике Житорпомета, који је у стечају, компанија Павгорд уплатила је дориносе у износу од око 600 хиљада марака. На овај начин повезан је стаж запосленима, који су радили у овом предузећу до отварања стечаја. Из Одбора повјерилаца надају се да је ово само почетак, те да ће ускоро поново бити покренута производња.

Пореска управа Републике Српске и компанија Павгорд потписали су уговор о измирењу 600 хиљада марака дуга за доприносе за све раднике Житопромета из Бијељине. То је велика ствар за све раднике, каже предсједник Одбора повјерилаца овог предиузећа у стечају Душан Томић.

- То значи да ће радници са уплатом тих потраживања имати повезан радни стаж и моћи ће на бироу за запошљавање да остварују своја примања, односно материјални додатак који им слиједи на мјесечном нивоу - каже Томић.

Иако је било најављено да ће Житопромет у овој сезони почети са примањем пшенице, то се неће догодити, јер стечајни поступак није доведен до краја усљед пандемије вируса корона.

- Знамо сви да суд није радио три мјесеца, што то је представљало велики проблем. Једно рочиште смо имали у фебруару и од тада више нисмо имали ниједно. Сљедеће рочиште нам је заказано за 21. јул, када се надам да ће фирма Павгорд, која је засад једина заинтересована, узети у закуп и покренути поново производњу и подићи овај привредни гигант поново на ноге - додаје Томић.

Томић је захвалио Влади која је одобрила откуп потраживања и повезивање стажа радницима.

Из компаније Павгорд најављују наставак улагања и почетак производње у Житопромету.

- Павгорд остаје посвећен инвестирању у Житопромет, остаје посвећен запољшавању нових људи у житопромет, што мислим ода ће се десити следеће године на прољеће. До тада имамо сасвим довољно времена да се све припреми, организује, и надамо се да ће Бијељина поново постати стратешки важан центар за откуп пољопривредних производа као што је то био случај и прије док је фабрика функционисала - изјавиомје Милош Стевановић, адвокат компаније Павгорд.

У Житопромету је радило 234 радника, а у тренутку прекида рада, било је запослено 114. Након покретања стечаја, имовина Житопромета је процијењена на 11,5 милиона марака, док је признато нешто више од 6 милиона марака потраживања, од чега компанији Павгорд 4,8 милиона.