latinica  ћирилица
30/06/2020 |  14:36 | Аутор: СРНА

Шолаја: Циљ новог пословника унапређење рада парламента

Циљ новог пословника Народне скупштине Републике Српске јесте да се унаприједи рад и повећа ефикасност рада парламента, те отклоне уочени недостаци у важећем Пословнику, уз континуирано чување дигнитета ове највише законодавне институције Српске, рекла је предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске Душица Шолаја.
Душица Шолаја - Фото: РТРС
Душица ШолајаФото: РТРС

Образлажући у парламенту Приједлог пословника Народне скупштине Републике Српске, Шолаја је рекла да све предложене измјене тог документа иду у поменутом смјеру.

Она је истакла да су новине у пословнику могућност да се сједница Скупштине у ванредним околностима може одржати онлајн уз кориштење одговарајућих информатичких система.

- Новина је и да ће се при избору чланова радних тијела Скупштине водити рачуна о родној равноправности, као и да приједлог за разрјешење предсједника Скупштине може поднијети сваки посланик - рекла је Шолаја.

Она је навела да се сједнице скупштинског Колегијума одржавају прије сазивања, а по потреби прије сједнице и у току њеног одржавања.

- Предвиђено је и да се сједнице Колегијума могу, изузетно, одржавати и телефонским путем. Такође, предвиђено је да редовна пауза траје од 15.00 до 16.30 часова, умјесто досадашњег термина од 15.00 до 17.00 часова - рекла је Шолаја.

Новим пословником је предвиђено да кворум постоји ако је присутна већина од укупног броја посланика, и то на почетку сједнице, приликом усвајања записника и утврђивања дневног реда сједнице, те у дану за гласање.

- Претрес тачака из утврђеног дневног реда водиће се без обзира на број присутних посланика у скупштинској сали - рекла је Шолаја, образлажући Приједлог новог пословника.

Она је рекла да ће посланици и даље имати вријеме за дискусију од 10 минута, а да се вријеме дискусије скраћује за шефове посланичких клубова са 20 на 15 минута.

- Новина је и да Колегијум може предложити Скупштини да на тачки дневног реда посебне сједнице говори само одређен број представника клуба посланика, посланичке групе и Владе, а о чему се парламент изјашњава без претреса - рекла је Шолаја.

Она је рекла да ће трајање излагања при позивању на повреду пословника износити један минут, а долази до проширења надлежности предсједника парламента у случају злоупотребе повреде пословника.

- Новим пословником предвиђено је право на једну реплику или нетачан навод у трајању два минута, умјесто досадашње три. Реплика на реплику је дозвољена само ако су у њој изнесени увредљиви изрази - појаснила је Шолаја.

Она је рекла да због повреде реда на сједници предвиђене нове мјере - одузимање ријечи до краја претреса по тачки дневног реда и удаљење са дијела сједнице.

- Новим пословником регулише се када се изриче мјера одузимања ријечи посланику и другом учеснику у расправи - рекла је, између осталог, Шолаја и додала да је новим пословником регулисано и изрицање новчаних казни.

Дио рјешења у новом пословнику је, каже Шолаја, преузет из праксе парламената у окружењу.

Шолаја је рекла да су сви посланички клубови у неколико наврата добили радни материјал новог пословника уз могућност да доставе сугестије и приједлоге, од којих је дио прихваћен и уграђен материјал пословника, а дио није.

- Свјесна сам да немамо исти поглед на пословник и његова поједина рјешења, али вјерујем и надам се да ћемо постићи сагласност око што већег дијела чланова предложеног пословника. Очувати дигнитет Скупштине и учинити је ефикаснијом јесу ствари које од нас очекују грађани и сви који су нас бирали - рекла је Шолаја.

Она је позвала клубове посланика и посланике да уложе амандмане да би се дошло до што боље верзије пословника.

Између осталог, нови пословник у потпуности уређује унутрашњу организацију и начин рада Народне скупштине, права и дужности народних посланика, односе сарадње са највишим органима Републике Српске и друга питања од значаја за рад и остваривање задатака Народне скупштине, наводи се у образложењу овог документа који се разматра у Скупштини.