latinica  ћирилица
30/06/2020 |  14:29 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Кошарац: Неаргументовано образложење Турковићеве

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас у Сарајеву да не може да разумије разлоге због којих је министарка иностраних послова Бисера Турковић са дневног реда данашње сједнице Савјета министара скинула одлуку о формирању експертског тима за Трговску гору.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао да је образложење Турковићеве - да је рано за експертски тим јер Хрватска још ништа не ради по том питању - потпуно неаргументовано, те напоменуо да је о формирању експертског тима за Трговску гору постигнута сагласност свих у БиХ - и Републике Српске и Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

- Турковићева је контактирала неке службенике у министарству и не могу да разумијем разлоге због којих се ово питање не рјешава - рекао је Кошарац новинарима након данашње сједнице Савјета министара.

Он је додао да БиХ по питању изградње нуклеарног и радиоактивног одлагалишта на Трговској гори у Хрватској треба да формира и правни тим, јер је Хрватска већ почела рад на потребним студијама.

Кошарац је поручио да неће одустати од напора да буде заштићено здравље око 250.000 људи који живе уз границу БиХ са Хрватском на том дијелу.

Он је истакао да је Министарство спољне трговине и економских односа на основу ставова институција у Републици Српској и Федерацији БиХ, институција на нивоу БиХ, те клуба "Зелених" предложило структуру експертског тима за Трговску гору.

- Имали смо неколико важних састанака, о томе смо обавијестили начелнике општина који су дали сагласност, да бисмо данас због потпуно неаргументованих, необјашњивих и нетачних информација имали став Турковићеве да та тачка дневног реда не буде на сједници Савјета министара - рекао је Кошарац.

Он је изразио увјерење да ће се та тачка наћи ускоро на некој од наредних сједница Савјета министара и да ће БиХ донијети одлуку о формирању експертског и правног тима.

- Приликом изношења аргументације Турковићева је данас изјавила да је Савјет министара донио одлуку о формирању координационог тима од три члана, а координациони тим чине четири члана. Највише ме је запрепастила чињеница да је Турковићева о активностима Министарства спољне трговине и економских односа контактирала неке државне службенице које су искључиво бошњачке националности. Логично је било да контактира ресорног министра . рекао је Кошарац.

Он је рекао и да је један од разлога који је Турковићева навела био да је рано формирати експертски тим, те је истакао да министарство на чијем је челу располаже информацијом да је Хрватска неколико милиона евра у овој години планирала за израду студије, кампању и обезбјеђење тог простора.

Повезане вијести:

Кошарац: На захтјев Турковић, са дневног реда скинута Трговска гора