latinica  ћирилица
30/06/2020 |  14:02 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Дрљача: Незадовољни због скидања Трговске горе са дневног реда

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас да је скидања одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору са дневног реда данашње сједнице Савјета министара, на захтјев министра иностраних послова Бисере Турковић, изазвало незадовољство у овој локалној заједници.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

- Имајући у виду новонасталу ситуацију, очекујемо да ће Координационо тијело БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе у најкраћем року сазвати хитан састанак како би се утврдили даљи кораци по питању рјешавања овог проблема - изјавио је Дрљача Срни.

Он је нагласио да овакав чин Савјета министара ни у ком случају не значи пораз за све оне који се боре против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, већ је то подстрек да сви буду одлучнији и сложнији.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац саопштио је да је са дневног реда данашње сједнице скинута одлука о формирању експертског тима за Трговску гору.

- На захтјев министра /иностраних послова/ Бисере Турковић, са дневног реда Савјета министара скинута је одлука о формирању експертског тима за Трговску гору. Нажалост, наши напори да сачувамо здравље људи и животну средину очигледно не наилазе на разумијевање одговорних људи у овој земљи. Недопустиво! - написао је Кошарац на свом Твитер налогу.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни Черкезовац, у општини Двор, на самој граници са БиХ.