latinica  ћирилица
30/06/2020 |  10:56 | Аутор: СРНА

Голић: Циљ измјена закона - ефикаснији систем заштите животне средине

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине биће омогућено успостављање ефикаснијег система заштите животне средине на територији Српске, рекла је данас у Народној скупштини Републике Српске министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Измјенама и допунама овог закона приступило се првенствено због потребе додатног усклађивања његових одредаба са изворима права ЕУ којима се уређује област заштите животне средине - рекла је Голићева образлажући законско рјешење.

Она је истакла да су законским рјешењем прописани регистар испуштања и преноса загађујућих материја, ремедијација, санација, рекултивација и корисник земљишта.

- Законским одредбама је прецизније регулисано питање заштите земљишта, те је уједно прописана одговорност корисника земљишта уколико се обављањем активности загади земљиште, те ако у случају инцидента или несреће великих размјера дође до његовог загађења, а прописане су и мјере које у таквим ситуацијама налаже еколошки инспектор - додала је Голићева.

Она је нагласила да је одредбама предвиђено да се заштита од буке уређује посебним прописом, који доноси министар.

- Заштита земљишта обухвата заштиту површине земљишта и исподповршинских слојева земљишта, а остварује се спровођењем мјера и активности у поступцима планирања, управљања, коришћења, мониторинга и заштите од загађења и деградације земљишта ради очувања његових природних особина и функција - рекла је Голићева.