latinica  ћирилица
29/06/2020 |  20:52 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Отворена "Видовданска хуманитарна аукција слика"

У Источном Новом Сарајеву вечерас је отворена "Видовданска хуманитарна аукција слика" које ће се продавати по цијени од 500 КМ, а сав приход биће усмјерен за изградњу Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици за више од 140 дјеце и младих са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији.
Видовданска хуманитарна аукција слика, Источно Сарајево - Фото: СРНА
Видовданска хуманитарна аукција слика, Источно СарајевоФото: СРНА

"Видовданска хуманитарна аукција слика" организована је на иницијативу Одбора у организацији Културног центра и општине Источно Ново Срајево у оквиру традиционалне манифестације "Принципови дани".

- Желимо да овом аукцијом, која је иницијатива бањалучког сликара Бранка Милошевића, помогнемо српском народу на Косову и Метохији и тој категорији становништва којој је неопходна помоћ свих нас - рекао је предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

Он је навео да је потребно још око 90.000 евра да центар буде изграђен, а пројекат је вриједан 280.000 евра.

- Позивам све и овдје у Источном Сарајеву и цијелој Републици Српској да купе слику или на било који други начин помогну овај пројекат, јер је то трајни споменик помоћи Републике Српске српском народу на Косову и Метохији. Ако га сви заједно изградимо, као да смо манастир саградили - нагласио је Арлов.

Он је додао да њему прије неколико дана није дозвољен улазак на Косово и Метохију, без неких конкретнијих објашњења.

Арлов је уручио плакету Дневног центра предсједнику Савеза општина и градова Републике Српске Љубиши Ћосићу за помоћ у изградњи овог објекта, коју су до сада подржале 22 локалне заједнице из Српске.

Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево, истакао је да не постоји град и општина у Српској који не подржавају рад овог одбора.

Он је нагласио да су без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију имали садржајан програм у оквиру "Принципових дана", а вечерашња изложба је одлична завршница, напомињући да ће слике бити изложене у Културном центру Источно Ново Сарајево у наредних десет дана.

- Посебно радује чињеница да је ова изложба која путује Републиком Српском, а којој су се придружила дјела настала на нашој другој ликовној колонији "Бели вук. Значајно је што смо имали велики број акадамских сликара који су стварали дјела, али и који су показали велику хуманост - рекао је Ћо"сић.

Он је захвалио Арлову на досадашњој сарадњи, додајући да ће она бити настављена, те истакао да људима на Косову и Метохији највише недостаје слобода, а чему је Гаврло Принцип тежио и што је посебна симболика изложбе.

- Слобода је синоним онога за шта се Гаврило Принцип борио, али не само српског, него и осталих народа на овим просторима. Најскупљу цијену те слободе је платио српски народ, који је и дан данас плаћа на Косову и Метохији - рекао је Ћосић.

Академски сликар и један од организатора ликовне колоније "Бели вук" Милош Поповић истакао је да су ове године угостили седам умјетника који су дјела стварали на Тврдимићима, те су пристали да изложе слике на овој хуманитарној аукцији.

- У оквиру аукције изложено је око 30 дјела аутора из Републике Српске, а десетак радова насталих на ликовној колонији је придружено изложби. Такође, Арт симпозијум "Јахорина" је донирао неколико слика - рекао је Поповић.

Један од учесника ликовне колоније "Бели вук" Јелена Божовић Ђорђевић из Београда изразила је велико задовољство учешћем на колонији, напомињући да радови остају овдје.