latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:58 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Три милиона КМ за бесплатне уџбенике - у августу одлука о новој школској години (ВИДЕО)

Министарство просвјете и културе Републике Српске припрема се за нову школску годину, очекујући да ће је ђаци дочекати у школским клупама. Све се ради у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите и Институтом за јавно здравство. Ученицима првог и другог разреда основних школа у Српској биће омогућено да добију бесплатне уџбенике, као и свако треће дијете из породица са троје и више дјеце.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Влада је за ову намјену издвојила три милиона КМ. Министарство породице, омладине и спорта за школску 2020/2021 годину обезбиједиће уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, и то за дјецу од трећег до деветог разреда, за шта ће бити издвојено 250.000 КМ.

Према тренутним подацима за школску 2020/21. годину, требало би обезбиједити уџбенике за око 9.400 ученика првог и 9.450 ученика другог раазреда. Уџбеници ће бити обезбијеђени и за 10.275 ученика из породица са троје и више дјеце.

Због новонастале ситуације изазване вирусом корона у школској 2019/20. години републичка такмичења нису реализована и не постоји основ за обезбјеђивање уџбеника за ову категорију ученика.

- Ово је и дио популацоних мјера и то је разлог на основу чега смо се опредјелили да ове године проширимо наш буџет за уџбенике. Такође, разговарали смо са Савезом општина и градова Српске, са локалним заједницама, гдје смо добили потврду да ће они бити сагласни да подрже бесплатне уџбенике за дјецу из статуса социјално угрожених породица - рекла је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе у Влади Републике Српске.

Сваке године Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просјвете и културе потписују протокол којим се дефинишу заједничке обавезе, када је ријеч о набавци уџбеника.

- Ми смо овим пројектом заиста жељели да помогнемо родитељима, али и да наградимо одличне ученике и да им то буде мотивација да постигну што боље успјехе у наредној години. Велика заинтересованост и захвалност упућена је родитељима, тако да ћемо наставити и у наредном периоду са овим активностима - истакла је Соња Давидовић, министарка породице, омладине и спорта Српске.

Ресорно министарство од 2007. године реализује пројекат обзбјеђивања бесплатних уџбеника за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце, те је до сада за више од 18.700 комплета уџбеника издвојено два милиона 250.000 марака. У јулу се очекује и почетак исплате одобрених субвенција за кредите за младе брачне парове.