X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
29/06/2020 |  17:51 | Извор: ТАНЈУГ

Славко Штимац добитник награде Почасни Ернест

Славни глумац Славко Штимац добитник је награде Почасни Ернест, која ће му бити уручена на трећем издању Сомборског филмског фестивала, који се одржава од 10. до 13. јула у организацији Културног центра "Лаза Костић".
Славко Штимац (Фото: Sputnik) -
Славко Штимац (Фото: Sputnik)

Славко Штимац је захвалио организаторима на овом признању.

- Јако ми је драго драго што награда носи име пионира и великог филмског ентузијасте Ернеста Бошњака. Трудићу се да оправдам част која ми је указана - рекао је Штимац.

Славко Штимац почео је каријеру још у дечијем узрасту, у филму "Вук Самотњак", када је имао само 12 година.

Свој статус потврђује у остварењима "Зимовање у Јакобсфелду" (1975) и "Салаш у малом риту" (1976), те наставља да тумачи улоге тинејџера.

Почетком осамдесетих игра једну од својих најзначајнијих улога, у дебитантском филму Емира Кустурице "Сјећаш ли се Доли Бел".

Током ове деценије игра у низу популарних филмова, као што су "Ко то тамо пева", "Варљиво лето ''68", "Браћа по матери", и многим другима, и учвршћује статус једног од најбољих глумаца са ових простора.

Наставља сарадњу са Кустурицом у фимовима "Подземље" и "Живот је чудо", а до данас је остварио на десетине запажених улога.

Телевизијска публика посљедњих година може да га види и у популарној серији "Убице мог оца".

Награда Почасни Ернест носи назив по филмском пиониру Ернесту Бошњаку, сомборском кинематографу и једном од првих филмских аутора у Србији. Бошњак је био оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донио у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп.

Као присталица филма и ентузијаста, и сам је почео да снима филмове 1909. године, а за заслуге на развоју југословенског филма добио је државну пензију.

Треће издање Сомборског филмског фестивала биће отворено 10. јула у Атријуму Градске куће свечаном церемонијом.

Исте вечери почеће и главни програм, пројекцијом руско-српског биоскопског хита "Хотел Београд".

На фестивалу ће бити приказано 11 остварења у четири селекције: Главни програм, Култни класици, Панорама шведских филмова и Носталгија.

На фестивалу ће бити додијељене и награде Ернест за најбољи филм, глумицу и глумца. О наградама одлучује жири који чине глумица Марија Бергам, глумац Феђа Стојановић и филмски продуцент Фети Даутовић.