latinica  ћирилица
29/06/2020 |  17:10 | Аутор: СРНА

Лавров: Европске земље не размишљају о отварању граница за Русе

Европске земље још не размишљају о отварању граница за држављане Русије, с обзиром на број регистрованих случајева заражености вирусом корона, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик) -
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик)

Он је за "Раша тудеј" подсјетио да Европа сада отвара границе, али да се Русија, САД и Бразил због броја заражених сматрају земљама за које ЕУ неће отворити границе.

Према ријечима Лаврова, Русија тренутно провјерава услове за поновно успостављање транспортних услуга са другим земљама.

- Ми као Министарство спољних послова ћемо прослиједити другим земљама информације о епидемиолошкој ситуацији. Министарство ће исте информације прослиједити и руским агенцијама које ће стручно процијенити да ли је ситуација безбједна или не - рекао је руски министар спољних послова.

На питање да ли је упознат са шемом која омогућује Русима да путују у иностранство преко Бјелорусије, укључујући летове компанија "Белавиа" и "Туркиш ерлајнс" у Турску, Лавров је нагласио да се "не може забранити људима да користе ту опцију".

Лавров је, међутим, напоменуо да се приликом доношења одлука о путовању морају узети у обзир опрез и здрав разум, пренио је ТАСС.

Све унутрашње границе ЕУ отворене су од 15. јуна, а Европска комисија препоручила је раније да се почне са постепеним отварањем спољашњих граница од 1. јула.

Русија је због ширења заразе вирусом корона потпуно обуставила путничке летове 27. марта, а авио-компанијама је дозвољено само да врше летове ради повратка путника из иностранства.