latinica  ћирилица
29/06/2020 |  16:50 | Аутор: Jutarnji list

Хвар као град духова: Тренутно само 66 туриста

Колико је пандемија нанијела штете хрватском туризму, најбоље показује примјер Хвара.

- Бројке су катастрофалне, никада у историји хварског туризма град Хвар није имао овако лоше резултате, у ово доба године. Сада се у Хвару одмара, бројком и словом 66 страних туриста, док је прошле године у ово вријеме у Хвару било 4.588 гостију - изјавио је Тео Јеличић, потпредсједник градског вијећа Хвара.

- Ово су поражавајуће бројке и када сам их ја у петак добио, нисам могао вјеровати својим очима, иако сам знао да је стање катастрофално - изјавио је Јеличић.

Дакле, град Хвар, за сада ове године, биљежи пад од 96 одсто долазака туриста, а у исто вријеме биљежи пад од 91 одсто у ноћењима, преноси Јутарњи лист.

- Од ових 66 туриста, који су успркос свему дошли у Хвар, нешто је Словенаца, Аустријанаца, Нијемаца и Чеха. Да би вам приближио каква је ситуација у Хвару, најбоље говори податак да је тренутно у граду отворено, највише између 20 и 30 одсто свих угоститељских објеката, а од 14 хотела отворена су њих три - каже Јеличић, који истиче како нема оптимизма ни за идућа два мјесеца јер се резервације отказују.