latinica  ћирилица
29/06/2020 |  14:51 ⇒ 14:56 | Аутор: РТС

Објављена прва књига у Србији о аутизму коју је написао младић са аутизмом

"Када добијете сигнал" прва је књига о животу дјетета са аутизмом коју је написала особа са аутизмом из Србије. Аутор је двадесетогодишњак одрастао у Београду, а своју приповијест потписује као Доналд Дејвид Елмвудс.
Књига о аутизму - "Када добијете сигнал" -
Књига о аутизму - "Када добијете сигнал"

Пјесме и приче забиљежио је на енглеском језику, јер му је, како каже, тако било лакше да се изрази. Говори о свом дјетињству, породици, школовању, унутрашњем животу али и сусрету са окружењем и међусобном неразумијевању.

- Та књига ми је просто помогла да саму себе преиспитам, гдје сам добро радила а где сам гријешила. Почетак је јако тежак за младе родитеље, због дијагнозе, њиховог несналажења, због њихове туге и несреће шта их је снашло али сама књига ће да им покаже које су им смјернице, шта треба да раде, како да се понашају са својом дјецом - рекла је Весна Петровић, родитељ.

Оваквих књига у свијету је много, зато је свједочанство из Србије важно и за педагоге, психологе, дефектологе.

- Врло мали број особа са аутизмом има увид у своја ментална стања и врло мали број њих има довољно развијене вербалне способности или способности писања са би могао да нам та своја стања објасни, тако да је било каква информација о унутрашњим стањима, о њиховим размишљањима, о проблемима за нас веома значајна -  рекао је Ненад Глумбић, професор на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду.

Исповијест младића из Београда требало би да прочитају не само они који брину о особама са аутизмом, већ и други, па и дјеца старијег школског узраста.

- Послије читања ове књиге схватила сам да постоје лакши и тежи облици аутизма, да аутистични људи не морају све да раде уз помоћ других да неке ствари могу да раде и сами. Они воле сличне ствари као и ми и да им је потребно много више бриге и љубави него нама - навела је једанаестогодишња Тиса Фелбаб.

Сав приход од продаје књиге "Када добијете сигнал" која је штампана двојезично - на енглеском и српском, намијењен је Савезу удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.