X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
29/06/2020 |  10:35 ⇒ 10:37 | Извор: РТРС

Еко топлане: Успјешан завршетак пословне године

Предузеће "Еко топлане" Бањалука успјешно је завршило пословну годину уз редовну испоруку топлотне енергије, а активности планиране у наредном периоду требало би да омогуће стабилност, поузданост, квалитет и ефикасност у снабдијевању града гријањем, саопштено је из "Еко топлана".
Еко топлане - Фото: РТРС
Еко топланеФото: РТРС

У саопштењу се наводи да епидемија вируса корона има негативан утицај на пословање, те да ће негативно утицати на резултате пословања у 2020. години првенствено путем смањења планираних прихода, али и повећања потрошње енергента у односу на план.

- Осим утицаја на смањење прихода и повећање расхода, пандемија се негативно одразила и на ликвидност. У марту су приливи по основу наплате потраживања били за 30 одсто мањи у односу на план - додаје се у саопштењу.

С циљем очувања ликвидности, "Еко топлане" су договориле грејс период за отплату кредита у пословним банкама, а са добављачима су преговорима договорени дужи рокови плаћања, што је омогућило да се обезбиједи стабилност ланца снабдијевања и сезона гријања успјешно приведе крају, наводи се у саопштењу.

У "Еко топланама" истичу да је у прошлој години највећи изазов у пословању био стање дистрибутивне мреже која је стара и у коју у протеклих неколико деценија није довољно инвестирано.

- Свјесни проблема на дистрибутивној мрежи, који узрокују лошији квалитет гријања код појединих корисника, `Еко топлане` улажу максималне напоре како би ове проблеме отклонили и, у предстојећим сезонама, свим корисницима обезбиједили потребан квалитет топлотне енергије - додаје се у саопштењу.

Из "Еко топлана" наводе да су прошле године, током сезоне гријања, имали 198 интервенција на мрежи, чиме су дневни губици воде смањени за 14,2 одсто у односу на претходну пословну годину.

У току сезоне гријања, предузеће је обезбиједило пуну стабилност производње свих производних постројења, а енергент је набављен властитим средствима, на вријеме и у довољним количинама.

- Евидентан је пораст производње топлотне енергије постројења на биомасу, док је обим производње постројења на мазут значајно смањен. У 2019. години, 98 одсто топлотне енергије је произведено на биомасу, док је свега два одсто на мазут - тврде у "Еко топланама".

У овом предузећу истичу да је наплата потраживања у 2019. години већа за 10 одсто у односу на 2018. годину, што је резултат низа предузетих активности и мјера у претходне двије године, али и показатељ раста повјерења корисника према "Еко топланама".