latinica  ћирилица
28/06/2020 |  19:14 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Градишка: Обиљежена годишњица формирања двије бригаде (ВИДЕО)

Служењем помена и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци је обиљежено 28 година од оснивања Лаке пјешадијске бригаде и 19. пјешадијске србобранске бригаде кроз које је прошло више од десет хиљада бораца.
Градишка помен - Фото: РТРС
Градишка поменФото: РТРС

Градишка бригада, бранећи више од 40 километара сјеверне границе на Сави, паралелно је учествовала и у акцијама пробоју Коридора, на добојском ратишту, Кострешу, Игману и Бјелашници. У току ратних дејстава погинуло је 119, а рањено 347 ове бригаде.

19. Пјешадијска србобранска бригада до одлуке о повлачењу војске и становништва чврсто је држала положаје у горњем току Врбаса. У ратним операцијама погинуло је 328 и рањено 980 бораца ове бригаде.

Градишка заједно обиљежава годишњице оснивања двије бригаде, јер је у овом граду настањена већина пријератног српског становништва из Доњег Вакуфа.

На Централном спомен-обиљежју погинулим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Градишци уклесано је 613 имена бораца из Градишке и Доњег Вакуфа.