latinica  ћирилица
28/06/2020 |  18:50 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Поткозарска "Тоскана" поносна на квалитетна вина (ВИДЕО)

Село Клековци код Козарске Дубице чувено је по сеоском газдинству породице Бањац, која је засадила виноград и прави домаћа поткозарска вина. Бројне награде потврдиле су квалитет ових домаћих пића, а породица Бањац посветила се сеоском туризму.
Вино - Фото: РТРС
ВиноФото: РТРС

Да Поткозарје није чувено само по ракији, доказ је породица Бањац из дубичких Клековаца која производи врхунска вина, овјенчана наградама. Виноград су засадили прије 12 година и на површини од два хектара имају око седам и по хиљада садница врхунских винских сорти.

Александар Бањац каже да имају сорте совињон бијели, шардоне, бијели и црни пино, мало мушката, тронел, траминац и лашки ризлинг.

- Количина варира од године до године. Кажу да, ако као и ми на 7.500 тресова имате једну квалитетну боцу вина, онда производите врхунска вина. Ми имамо тај неки просјек, зависно од године до године, али успијевамо - прича Александар.

А осим у винима, посјетиоци и туристи који сврате у "клековачку Тоскану", могу уживати и у домаћим гастрономским специјалитетима. Ту су вински подрум и сала за дегустацију вина, уз предиван поглед.

- За љубитеље вина интересантно је то што на једном мјесту могу да виде и виноград из којег долази грожђе за производњу вина, а ту је и вински подрум у којем прерађујемо грожђе, као и сала за дегустацију с погледом на виноград и на нашу општину Дубица. Драго ми је да су нам Дубичанци можда и најбољи гости, али имали смо групе одсвакуд, највише из Словеније и Хрватске - каже Александар.

Пандемија вируса корона помрсила је бројне планове за путовања. Ипак, домаће бисере, попут ове винарије, не треба заобићи. Она је на мапи најпосјећенијих дубичких излетишта.

Директорка Туристичке организације општине Козарска Дубица Марија Котур каже да је то природан амбијент са богатом гастро понудом, а вина породице Бањац су позната и награђивана, те привлаче велики број посјетилаца.

- Кроз наше бројне пројекте, од ликовне колоније, до регате, увијек смо се трудили да покажемо и тај дио општине. С правом можћемо рећи да се посјетиоци одушеве зато што је наш крај спефицичан по много чему, посебно производњи ракије - навела је Котур.

Породица Бањац проширила је имање на још један виноград. Ово сеоско газдинство смјештено је недалеко од Националног парка Козара и манастира Моштаница, па ако вас пут нанесе, немојте заобићи винарију у Клековцима и пробајте домаћа, поткозарска вина.