latinica  ћирилица
28/06/2020 |  11:07 ⇒ 29/06/2020 | 07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Пољска бира предсједника, Дуда фаворит

У Пољској су јутрос отворена биралишта гдје грађани гласају на предсједничким изборима који су били заказани за мај а потом одложени због пандемије вируса корона.
Анджеј Дуда (Фото: Naszemiasto.pl) -
Анджеј Дуда (Фото: Naszemiasto.pl)

Изборе многи виде као важан тест не само за актуелног шефа државе Анджеја Дуду већ и за владајућу конзервативну Странку права и правде.

На изборима учествује 11 кандидата, а резултати се очекују у среду. Ако ниједан кандидат не добије више 50 одсто гласова, други круг са двојицом најбоље пласираних биће одржан 12. јула.

Дуда је обећао да ће, ако освоји други мандат, радити на повећању животног стандарда Пољака на ниво Западне Европе и очувању традиционалних вриједности, преноси АП.

Дудин највећи ривал је градоначелник Варшаве Рафал Тржасковски, кандидат опозиционе центристичке проевропске Грађанске платформе, који вјерује да су избори прилика за обнову уставних норми и побољшање односа са ЕУ.

Према посљедњим анкетама, Дуда (48) има подршку 40 одсто бирача, док Тржасковског (48) подржава мање од 30 одсто грађана.

Политички новајлија на изборима независни кандидат, новинар и ТВ лице Симон Холовнија који је привукао ентузијасте, освојио би, према анкети око 10 одсто гласова.

Биралишта су отворена до 21 сат након тога се очекује објављивање излазних анкета. Коначни резултати биће саопштени најкасније у сриједу.

И мада Пољска није тешко погођена пандемијом вируса корона као земље Западне Европе, на биралиштима је обавезно ношење маски и поштовање хигијенских правила.

У Пољској која има 38 милиона становника, потврђено је 34.000 случајева вируса корона, а преминуло је 1.400 људи.