latinica  ћирилица
27/06/2020 |  20:57 ⇒ 20:58 | Аутор: ФЕНА

Лучић: Адекватан одговор на пандемију

Министарство за људска права и избјеглице БиХ је адекватним мјерама одговорило на пандемију вируса корона како би се заштитиле најугроженије категорије становништва и како би помоћ дошла до што већег броја грађана, рекао је у министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић.
Милош Лучић - Фото: СРНА
Милош ЛучићФото: СРНА

- Дужност сам преузео средином маја када је спласнула пандемија вируса корона, али се њене посљедице, нажалост, осјећају и сада. Министарство је адекватним мјерама одговорило на пандемију како би се заштитиле најугроженије категорије становништва и како би помоћ дошла до што већег броја грађана. Припадници ромске заједнице су препознати као једна од најугроженијих категорија која је била погођена кризом коју је изазвала пандемија и за њих је обезбијеђено више од три хиљаде хуманитарних пакета - рекао је Лучић за Фену.

Када је ријеч о општем стању људских права у БиХ, Лучић наводи да извјештаји показују да је остварен одређени напредак у унапређењу и заштити људских права.

Истиче да је потребно радити на јачању борбе против свих врста дискриминације и подизати ниво свијести о потреби уважавања свих особа.

Нагласио је да Министарство за људска права и избјеглице проводи два важна програма за збрињавање избјеглих и расељених лица. Регионални стамбени програм (РСП) који се финансира донаторским средствима подразумијева изградњу 3.200 стамбених јединица од којих је половина већ изграђена. Ове стамбене јединице остају у трајном власништву локалних заједница које учествују у програму са 20 одсто средстава кроз инфраструктуру, као што су грађевинске дозволе, приступни путеви, водоводна мрежа и слично. Европска унија у овај пројект до сада је уложила више од 60 милиона евра и највећи је донатор РСП-а.

Стамбено збрињавање избјеглих и расељених лица проводи се и кроз Пројект затварања колективних центара и алтернативних смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења - ЦЕБ2, који се финансира из кредита Развојне банке Савјета Европе. Програмом који се проводи у 45 градова и општина у БиХ планирано је затварање свих колективних центара и алтернативног смјештаја и изградња 2.611 стамбених јединица.

Лучић наводи да је до сада уговорена изградња 1.043 стамбене јединице чија је укупна вриједност близу 60 милиона КМ. Рок за завршетак и РСП-а и пројекта ЦЕБ2 је крај 2022. године.

- Има још много тога да се уради како би се избјегличкој популацији као најрањивијој категорији становништва обезбиједили достојанствени услови за живот. И даље имамо велики број особа које нису ријешиле свој статус и углавном се ради о социјално најугроженијим категоријама - рекао је Лучић.