latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:41 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Афера "Лажне визе" добила наставак

Афера "Лажне визе" добија и наставак. Под лупом Тужилаштва БиХ и истражних органа је и бх. Амбасада у Египту, преко које су лажни туристи из Камеруна добијали визе, а потом у БиХ, лажне путне исправе за земље уније. Суд БиХ потврдио је оптужницу Тужилаштва против двојице Камерунаца. Били су дио организоване групе која је кријумчарила мигранте.

Ндип и Донатус Ета стигли су авионом из далеког Камеруна са групом од 21 сународника. Претходно, у дипломатском представништву БиХ у Египту обезбијеђене су визе - туристичке! Вјерски туризам био је изговор, а стварни циљ - Француска и Италија.

Фалсификоване документе тих држава добили су у Коњицу, гдје су се запутили са сарајевског аеродрома. Чекао их је резервисан хотел, а 12 дана касније су ухапшени. Са њима је ухапшено и 17 од 21 лажног туристе. Они су протјерани у земљу поријекла.

Остали су ипак успјели да се "загубе" у мигрантским колонама на путу ка земљама Уније.

- Оптужени се терете да су, дјелујући као организована група а ради стицања незаконите имовинске користи, врбовали држављане Камеруна, обећавајући им да ће им за новчане износе између 4.500 и 7.500 евра, омогућити одлазак у земље на подручју Европске уније - навео је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Док се почетак суђења двојици Камерунаца ишчекује, истражиоци посао настављају. Ко су све чланови организоване групе? Ко је из БиХ лажним туристима слао гарантна писма на основу којих су добијали визе. Зашто су у 4.000 километара удаљеном Камеруну одабрали баш БиХ као транзитну тачку, а не другу земљу регије? И каква је улога ДКП-а у Каиру? Амбасадор Сидик Спахић се не оглашава.

- То је ствар дипломатско-конзуларних представништава како ће у том дијелу да процијене неку особу. Они, наравно, имају ресурсе за процјену и провјеру преко пријатељских земаља, кроз одређене базе података, преко БиХ и агенција и с те стране, провјера је морала да буде извршена - наводи професор Неџад Корајлић.

И била је провјера, немушто су се правдале раније бх. дипломате у амбасадама у Пакистану и за Ирак - нерезидентној у Јемену. Ипак, само у једном септембарском дану, 50 држављана Ирака враћено је са сарајевског аеродрома. Додатним провјерама откривено је још најмање 200 ирачких "туриста" који су, иако са бх. визама, били заинтересовани искључиво за западноевропске, а не бх. "потенцијале". Или експанзија Пакистанаца на мигрантској рути кроз БиХ и 3.000 лажних виза - што су подаци безбједносног сектора.

- Кључна одговорност је на Министарству иностраних односно спољних послова, јер је оно задужено да координише, прати и прописује рад свих ДКП. Нажалост, дио људи из тог министарства инструисани су да раде тако како су радили - каже Слобода Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци.

А како су све радили, требало би да утврди Тужилаштво БиХ. Сазнајемо да су тужиоци интензивирали истрагу и изузели документацију из МИП-а и спорних ДКП-а. Потенцијалне свједоке и осумњичене убрзано саслушавају СИПА и Гранична полиција.