latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:19 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Промовисан пољопривредни кластер Стара Херцеговина (ВИДЕО)

У Требињу су промовисани рад и чланице пољопривредног кластера Стара Херцеговина. На Градском тргу организован је мини сајам на којем су представљени домаћи производи од Требиња до Калиновика.
Требиње: домаћи производи - Фото: РТРС
Требиње: домаћи производиФото: РТРС

Обиље домаћих производа од Требиња до Калиновика на једном мјесту. Под требињским платанима представили су широку лепезу херцеговачких специјалитета - од пољопривредних култура, преко млијечних производа-сира, кајмака, до меда, вина и љековитог биља.

-  Ово је добра прилика за мале произвођаче за које се не зна. У вријеме короне ово је добар начин за пласирање домаћих производа - каже Биљана Кулушић, директорка Пољопривредне задруге Поречанка из Берковића.

Кластер Стара Херцеговина објединио је мале пољопривредне произвођаче и сва удружења и асоцијације произвођача од Требиња до Калиновика. Циљ оваквих сајмова је, кажу, представити и повезати велике и мале произвођаче и мање позната природна богатства из руралних подручја.

- Визија нашег кластера је окуљање малих произвођача који нису у могућности да направе промоцију својих производа, те повећање пољопривредне производње на нашим просторима - каже Данијела Салатић, менаџер овог кластера.

Драган Вучковић, менаџер Пројекта развоја конкурентности у руралним подручјима, каже да је кластер Стара Херцеговина планирао онлајн платформу за промоцију својих производа.

Посјетиоци данашњег мини сајма могли су да уживају у специфичностима укуса и благодети херцеговачких производа. Ипак, због пандемије, број учесника, али и посјетилаца, био је нешто мањи од очекиваног.