latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:13 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Зашто касни изградња насипа на Дрини у Семберији? (ВИДЕО)

Дрински насип у Семберији биће грађен средствима Европске инвестиционе банке.
Дрински насип - Фото: РТРС
Дрински насипФото: РТРС

НСРС је ратификовала одлуку о кредиту, а првобитна средства биће искоришћена за друге пројекте уз ријеку Дрину. Због незадовољства мјештана Јање и семберских села цијеном понуђеном за експропријацију њихових парцела, још није почела градња насипа вриједног више од 30 милиона КМ.

ЈУ Воде Српске одлучила је да предвиђена средства за уређење главног ободног канала преусмјери на много важнији пројекат - изградњу Дринског насипа.

Директор Вода Српске Мирослав Миловановић каже да је прва фаза пројекта вриједна око 1,6 милиона евра.

Та прва фаза радиће се на најкритичнијем дијелу гдје је 2014. године Дрина направила највећу штету. Првобитно је насип требало да буде грађен средствима Свјетске банке.

- Имали смо проблеме са мјештанима, прије свега Јање, а правила Свјетске банке кажу да ако имате једног мјештанина који је незадовољан не можете користити средства - наводи Миловановић.

Влада Републике Српске дала је сагласност бијељинској Градској управи да може повећати цијену квадрата парцела које ће бити експрописане.

- Не може се забранити градња насипа и на суду ће се одређивати цијена за оне који нису задовољни. Понуђена је цијена до четири КМ, зависно од процјене - наводи Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

И даље је отворено питање хоће ли мјештани Јање бити на крају задовољни понуђеном цијеном.

- С обзиром на потребу заштите становништва Јање од великих вода, мислим да је овај пројекат од великог значаја, али се надам да се и преко те цијене може изаћи у сусрет, јер се ради о веома плодној земљи - каже мјештанин Азем Алетовић.

Првобитни новац од Свјетске банке за изградњу Дринског насипа преусмјерен је на друге пројекте уз ријеку Дрину - утврде обала. С друге стране, Европска банка дозвољава коришћење кредита без обзира на то да ли су власници парцела задовољни или не понуђеном цијеном за квадрат земљишта.