latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:56 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Неуспјешна година за пчеларе Српске (ВИДЕО)

Ову производну сезону пчелари Српске неће памтити као успјешну. Питање је да ли ће поједини моћи да покрију трошкове производње. Планове им је реметило вријеме. Наша екипа посјетила је пчелињак Зорана Крајновића код Бардаче, који има 200 пчелињих друштава.
Пчелари - Фото: СРНА
ПчелариФото: СРНА

Зоран Крајновић из Бањалуке у близини Бардаче код Српца има 200 друштава, гдје је паша аморфе при самом завршетку и припремају се друштва на ливадску пашу.

Прољећни период у којем цвјета највећи број медоносног биља окарактерисале су изузетно ниске температуре, па је багремова испаша подбацила.

- Багрем је у овим крајишким дијеловима ове године издао, били су касни мразеви. Опште познато је да су багрем и орах најнеотпорнији на мраз. Багрем је главна пчелиња паша, али можемо рећи да је ове године пропао - рекао је пчелар Зоран Крајновић.

Да би се ове године могао надати меду, наш саговорник каже да своје пчеле мора да сели у мјеста гдје су надморске висине преко 1.000 метара са нетакнутом природом, јер само квалитетан мед од брдских трава, цвијећа и биља има своје купце.

- Најбитније у овоме свему је да пчелиња друштва изиме зиму - нагласио је Крајновић.

Крајиновић каже да се пчеларење заснива на селењу пчела са паше на пашу. И с обзиром на лош почетка године, не губи наду да ће до септембра бити приноса.