latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:47 | Аутор: СРНА

Линта: Ратнохушкачка Резолуција града Сарајева

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је срамном, лицемјерном и ратнохушкачком Резолуцију града Сарајева у којој се износи "низ најбезочнијих лажи о наводном геноциду над Бошњацима у Сребреници".
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је истакао да се у резолуцији износи и низ лажи о тобоже мултиетничком Сарајеву и о провокативном поистовјећивању часне борбе савезника против фашизма у Другом свјетском рату са борбом такозване Армије БиХ у грађанском рату против Срба.

- Бројне чињенице показују да Сарајево није никакав симбол слободе и суживота различитих нација и вјера већ град из којег је протјерано више од 150.000 Срба, град у коме је постојало 125 логора за Србе у којима су страховито и свирепо мучени и убијани - навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да је Сарајево град у којем је убијено хиљаде Срба, у којем се отима и узурпира српска имовина, град у којем се славе ратни злочинци из такозване Армије БиХ, а српске жртве прећуткују, умањују и негирају.

Он је навео да су чињенице које показују да Сарајево није симбол слободе и суживота да је то град у којем установе и улице носе имена истакнутих сљедбеника и функционера геноцидне и нацистичке НДХ и град у којем се систематски крше уставна, национална и људска права преосталих Срба који су грађани трећег реда и дискриминисани на сваком кораку.

Линта је истакао да град Сарајево Резолуцијом скандалозно позива надлежне институције у БиХ да донесу прописе којим ће се забранити "јавно негирање непостојећег геноцида у Сребреници".

Он је навео да је јасно да је та резолуција у својој суштини ратнохушкачка и да представља континуитет ширења бијесне мржње према српском народу, Републици Српској и Србији.

- Одборници града Сарајева добро знају да је прича о тобожњем геноциду у Сребреници велики лажни мит који нема везе са истином о догађајима из 1995. године и који је у функцији изградње националног идентитета и хомогенизације бошњачког народа на антисрпској основи - оцијенио је Линта.

Према његовим ријечима, није могуће говорити о помирењу и успостављању повјерења између српског и бошњачког народа док год званичне институције у Сарајаву и водеће бошњачке странке заступају лажне и бесмислене тезе о агресији на БиХ и геноциду у Сребреници, док се славе ратни злочинци и оспорава Дан Републике Српске, а она назива геноцидном и злочиначком творевином с циљем да се Српска укине и створи унитарна БиХ.

Градско вијеће Сарајева усвојило је у четвртак, 25. јуна, "Прву резолуцију града Сарајева" којом је потврђена "историјска опредијељеност Сарајева као босанскохерцеговачког, демократског, антифашистичког, мултикултурног, мултиконфесионалног и космополитског града".

У тексту резолуције упућен је "позив надлежним институцијама у БиХ да на 75. годишњицу ослобођења Сарајева и трећег засједања ЗАВНОБиХ-а, 25. годишњицу геноцида у Сребреници, 25. годишњицу Дејтонског мировног споразума, без одлагања донесу прописе којим ће се забранити јавно негирање геноцида у Сребреници, истицање фашистичких симбола и слављење ратних злочинаца".