latinica  ћирилица
26/06/2020 |  18:16 ⇒ 18:17 | Аутор: sputniknews.com

Црногорски епидемиолози о забрани окупљања: Договорили са СПЦ престанак литија

Директор Института за јавно здравље Црне Горе, епидемиолог др Бобан Мугоша рекао је да је Национално координационо тијело за заразне болести одржало састанак са представницима три највеће вјерске заједнице у Црној Гори и да је са представником Српске православне цркве у Црној Гори договорен престанак одржавања литија.
Молебани и литије за одбрану светиња, Подгорица - Фото: СРНА
Молебани и литије за одбрану светиња, ПодгорицаФото: СРНА

Национално координационо тело забранило је вјерска и политичка окупљања на отвореном, чиме су практично забрањене литије. Вјерски скупови могући су само на површинама које припадају храмовима. 

Мугоша је рекао да је тренутни задатак да се обузда ширење вируса у општинама у данима када Црна Гора жели да отвори своје границе, преносе Вијести.

Додао је да мора да се води рачуна о здрављу, и када је у питању вирус, али и о здрављу економије.

- Економија се може покренути само у отвореној земљи и морамо прихватити да се границе отварају - навео је директор Института.

Први талас је прошао успјешно, додао је Мугоша, али тренутно стање је повратак уназад.

- Било је за очекивати, дошло је до опуштања, посебно када 40 дана нема локалне трансмисије. Упркос свим упозорењима, преовладало је вејровање да ће нас вирус заобићи. Услед опуштања дошло је до нечега чему се нисмо надали, а то је да један број људи, чини ми се, олако и неодговорно отишао у подручја гдје је велика концентрација људи где је било очигледно да ће доћи до инфицирања - истакао је Мугоша.

Он је додао да је почетку било 90 одсто импортованих случајева, а сада се дешава локална трансмисија.