latinica  ћирилица
26/06/2020 |  15:41 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Синод СПЦ позвао Подгорицу да се придржава међународних норми

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве позвао је предсједника и Владу Црне Горе да прекину прогон СПЦ и своје будуће кораке прилагоде међународним правним нормама, посебно из области људских права и слободе вјероисповјести, и да и на дјелу покажу да су дио Европе и цивилизованог свијета.
Српска православна црква -
Српска православна црква

У саопштењу са сједнице одржане јуче, Синод је најоштрије осудио наставак прогона СПЦ који су црногорске власти исказале најновијим привођењем митрополита црногорско-приморског Амфилохија на информативни разговор у Центар безбједности у Подгорици, гдје је на испитивању задржан пуних шест сати.

Синод указује да се прогон исказује и хапшењем дијела свештенства и вјерног народа, али и сталном пријетњом депортацијом оних свештенослужитеља који нису црногорски држављани.

- Црква у Црној Гори и њени епископи, свештенство и монаштво заједно са вјерним народом, брани своје светиње и потпуно оправдано, избјегавајући сваку политизацију проблема, захтејва неопходне измјене и допуне спорног Закона о слободи вјероисповијести - закључио је Синод СПЦ.

Свети архијерејски Синод поново је апеловао да актуелна црногорска власт престане са прогоном Цркве и свештенства, да поступи у складу са цивилизацијским нормама и препорукама свих званичних политичких и друштвених фактора из Европе и свијета, и на тај начин омогући и законом гарантује слободу вјере сваког појединца и грађанина Црне Горе.

- Најновије гоњење које држава спроводи против свеукупног бића Цркве у Црној Гори, злоупотребљавајући епидемију вируса корона и мере које су донете за њено сузбијање, могу довести само до још већих друштвених подела и трајно угрозити стабилност и мир не само у тој држави него и у читавом региону - поручио је Синод СПЦ.

Чланови Синода СПЦ истакли су да се моле Богу да у Црној Гори завлада мир и братољубље међу свим њеним грађанима, без обзира на то које су вјере, или нације, или политичког опредјељења.

- А вјерни народ позивамо да, као и до сада, буде одговоран и достојанствен у одбрани светиња и свог неотуђивог права на слободно исповедање вјере - поручено је из Канцеларије Светог архијерејског Синода.