latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:04 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Стварање повољнијег пословног амбијента за стране и домаће инвеститоре

Циљ доношења Закона о измјенама и допунама Закона о јавно–приватном партнерству у Републици Српској је отклањање административно–техничких баријера и стварање повољнијег пословног амбијента за привлачење страних и домаћих инвеститора ка реализацији капиталних пројеката, намијењених испуњењу јавних потреба.
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук) -
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук)

Ради омогућавања што квалитетније и шире примјене јавно-приватног партнерства у Српској у наредном периоду, осим побољшања законских прописа, радиће се на унапређењу социјалног дијалога и промоције предности јавно-приватног партнерства и потенцијалних инвестиционих прилика, саопштено је из Министарства финансија Српске.

Унапређењем закона уведене су одређене новине којима се јавно-приватно партнерство, као модел инвестирања у развој пројеката од јавног значаја, афирмише као адекватно рјешење у побољшању инфраструктурних садржаја, а тиме и побољшању животних услова, повећању запослености и конкурентности домаћег тржишта.

Измјене у односу на тај предходни акт првенствено се односе на поједностављен процес одобравања пројекта и смањен број фаза потребних за његову реализацију као и прецизирање посебним уредбама самог покретања поступка, избор приватног партнера и закључивање уговора.

Измјене се односе и на избор приватног партнера тако, што је, уз досадашње законско рјешење према којем су право учешћа имала само правна лица, учешће у јавно-приватном партнерству доступно и свим физичким лицима.

Новим рјешењима побољшан је и положај јединица локалне самоуправе на начин када је општина јавни партнер у неком пројекту, она добија могућност одлучивања о самим пројектима јавно-приватног партнерства, те давања сагласности на приједлог пројекта и закључивање уговора.

Побољшањем легислативног оквира о јавно-приватном партнерству уведене су бројне олакшице за партнере у поступку преговарања, чиме се потенцира већа искориштеност свих потенцијала и реализација бројних инфраструктурних пројеката од значаја за грађане Републике Српске, као што су путеви, ауто-путеви, локални и градски превоз, школе, болнице, енергетски објекти.

Модел јавно-приватног партнерства је позитиван и са аспекта примјене знања и нових и иновативних технологија са којима располаже приватни сектор, што доприноси квалитетнијој реализацији пројеката од јавног интереса, у складу са модерним трендовима и захтјевима страних инвеститора.

Народна купштина Српске је јуче усвојила Закон о измјенама и дпоунама Закона о јавно–приватном партнерству.